Lesernes mening: Er vindkraft et nødvendig onde?

Venstres Øyvind Mikkelsen mener åpenbart ja i GAT 31. august. Artikkelen inneholder imidlertid noen «fakta» og betraktninger som kan diskuteres.

1. Kraftunderskudd: Mikkelsen henviser til  NVEs studie fra 2019 som sier at Sør-Norge kan oppleve underskudd allerede i 2025.  NVE  kom med en ny analyse 14. august 2023 hvor de sier «lite sannsynlig med kraftunderskudd de nærmeste årene». En av begrunnelsene er at NVE forventer at nedgangen i forbruket i 2022/2023 har langvarig effekt. På NVEs nettside kan du lese mer om tallene bak konklusjonen. Altså ingen grunn til «mer av alt, raskere», som var gjengangerropet på Arendalsuka. Vindkraftondet er ikke nødvendig.

2. Havvind: Vil dø ut av seg selv grunnet ulønnsomhet. Vi leser om selskap etter selskap som taper titalls milliarder, også Siemens, som leverer turbiner, taper milliarder. Det danske vindselskapet Ørsted må ta store avskrivninger til havs og på land i USA. Det er snakk om 25 milliarder norske kroner. Svenske Vattenfall har en smell på 5,5 milliarder. Svenska Helsingborgs Dagblad skriver: «Vindkraftens epoke er nu slut». Vindkraft til havs er et unødvendig og ulønnsomt onde.

Engasjert: Arne Kristian Skiftenes kommer med sine synspunkter på vindkraft. Foto: Privat

3. Støy: Mikkelsen refererer støykrav og tror alt blir såre vel om disse kravene overholdes, minsteavstand 800 meter. Nå en leser erfaringer fra Rogaland så har folk opplevd at grensene ikke overholdes og folk bli psykisk sjuke og må flytte. Meg fortalt av folk som har hytte i Sirdal så kan vindturbiner høres på kilometers avstand når det blåser riktig retning og styrke. I Tyskland, Bayern, så har de en regel som sier 10 ganger høyden til bebyggelse, dvs. er turbinen 150 meter skal avstanden være 1,5 kilometer, altså nesten dobbelt av i Norge. De norske reglene er ikke gode nok. Vindmøller er et onde for folk. Et unødvendig onde.

4. Miljø: Motstanden mot vindkraft øker. Lokalsamfunn og samer må drive rettssak mot staten og utbyggere for å verne miljøet og levestandarden. Det er skammelig. I Tyskland drepes 1.200 tonn insekter hvert år. På Smøla er langt over 100 havørner drept siste 20 åra. En leser om en person som fikk 12.000 kroner i bot for å drepe ei skjære, for ikke å snakke om stygge metoder for å fange mus. Hvor er fornuften? I Årdal hvor Norsk Hydro produserer aluminium er konsernsjefen så frekk at ho sier »kommunen avgjør fremtida til Norsk industri».  Ho, Hilde M. Aasheim, mener kommunen må bygge ut vindkraft for å sikre Norsk Hydro kraft, uten at det bli sagt noe om behovet og tidsplan. Årdal ligger i Villreinen og Jaktfalken sitt område. Nå har de klart å få en Jaktfalk til å hekke i Årdal, 3 unger er resultatet. Rødlista art. Vindkraft i område vil ødelegge både Villreinen og Jaktfalken sitt område. Er det kraftmangel i Vestland/Sogn og Fjordane? Nei, en stor mengde går ut av fylket. Altså et unødvendig onde.

5. Konklusjon: Er det kraftmangel i Norge? Nei, det er fortsatt stor nettoeksport ut av Norge. I 2021 17,6 TWh, i 2022 12,5 TWh, 1. kvartal 2023: 3 TWh.

Blir det kraftmangel i Norge? NVE sier det er lite sannsynlig med kraftunderskudd de nærmeste årene.

Hva sier publikum? Tilhengerne av vindkraft har gått ned fra 69 til 43 prosent fra 2009 til 2022. I samme periode har tilhengeren til kjernekraft økt fra 9 til 41 prosent. (Kantar) En opinionsundersøkelse i 2023 viser 51 prosent for kjernekraft. Norsk Kjernekraft AS er godt i gang.

Godt valg!

Arne Kristian Skiftenes