Lesernes mening: Jeg ser i Grimstad Adressetidende torsdag 31. august at 5.-kandidat for Venstre sier at vindmøller er et nødvendig onde.

Jeg skal være enig i at vindkraft er et onde, men ikke et nødvendig onde.

Tror ikke de vet

Jeg tror ikke de som er i Venstre, MDG og alle de andre partiene vet hvordan en vindmølle fungerer, eller i det minste vet hvor effektive de er.

Det høres så flott ut at det er billig strøm med en vindmølle, men det er jo ikke miljøvennlig å bruke en vindmølle til produksjon av strøm.

I tillegg er det utrolig lite effektivitet i en vindmølle, det skal jeg komme tilbake til, men først miljø.

Skriver: Jan Ove Fedde betegner vindmøller som miljøskadelige og lite effektive til strømproduksjonen. Foto: Peer Andreassen

Miljøskadelig

Vindmøller blir laget av plast som ikke er resirkulerbar, brukte vindmøller må graves ned og blir et problem for våre etterkommere, men det bryr ikke vindmølle-entusiastene seg om.

Og det er ikke bare selve vindmølla som er miljøskadelig. Nå brukes det olje i generatoren som er giftig. I transformatorene brukes det sannsynligvis den plantebaserte oljen FR3 som ble utviklet i 1999, men som er dyr, og ikke minst så utvikler den aggressive syrer under bruk om den kommer i kontakt med luft.

Litt mindre syrer om det er aluminium istedenfor kopper i transformatorene, men det gjør alt mye dyrere. Så er oljen når den skiftes er et miljøproblem av de store. Det bryr ikke vindmølleforkjemperne seg om. Det får de ta seg av de som kommer etter oss.

Lite effektivt

Så til effektiviteten i ei vindmølle. Jeg tar utgangspunkt i vindmølleparken på Smøla som jo er en stor park.

Der er det 68 vindmøller som så fint skal levere 365 GWh i året. Så la oss ta et regnestykke på dette. Og for den som er glad i tall, så kommer de nå.

En vindmølle utnytter ca. 50 prosent av vinden som blåser på den, og den virker best i 13 m/s. (sekundmeter vind). Den kan produsere strøm ved 3m/s og opptil 25 m/s. Da må den stoppes for at ikke vingene skal bli ødelagt.

Generatoren i ei vindmølle kan kun produsere 690 volts spenning som går ned til basen av den til en av de miljøskadelige transformatorene for å økes til 22.000 volt så det ikke skal bli så mye tap i transporten av strømmen til forbruker, da høyere spenning gir mindre tap.

Når spenningen blir transformert opp fra 690 til 22000 volt så skjer det noe. En transformator har noe som heter virkningsgrad, og den ligger vanligvis på ca. 85 %. Det vil si at der mister en 15 % av den produserte strømmen.

Mister mye på veien

Siden jeg nevnte Smøla, så går da strømmen over i en 100 km jordkabel, deretter over i en 10 km luftkabel som erstattes av en 15 km jordkabel som igjen går over i en 5 km sjøkabel, før den når en ny transformator som ligger på øya Tustna.

Nå skal ikke jeg komme inn på her hvor mye spenningstap/effekttap det er på disse lange ledningene, men det er noen prosent.

Men jeg skal ta for meg hvor effektiv en slik vindmøllepark er.

Smøla vindmølle park er samlet på 68 vindmøller og kan produsere 150 MW til sammen. Så kommer tapene i transformatorene som er først ned til 127 MW, så ved neste transformator ned til 108 MW. Det vil, si 0,108 GWh som er vanlig betegnelse på effekt i store mengder som da kommer ut av transformatorene på Tustna.

Kjempetap

Så til regnestykket.

0,108GWh x 24 timer x 365 dager gir i hele tall 946 GWh. Noe som ville være nok til hele 48.100 husstanders forbruk i året. Men på grunn av de dårlige egenskapene som en vindmølle har, samt diverse transformatorer og ikke minst vindstille dager eller dager med for mye vind, så kommer det kun ut i andre enden på Tustna ca. 356 GWh som er nok til 17.800 husstander. Et kjempetap sammenlignet med vannkraft, atomkraft og til og med kullkraft.

Så kjære Venstre-folk og andre vindmølleentusiaster: Før dere lovpriser vindmøller som KrF lovpriser Herren, så lær litt om vindmøller. KrF har i alle fall lest Bibelen, men dere har ikke lest elektroteorien.

Alt som høres godt ut, er ikke alltid godt.

Godt valg og folkens stem på Senterpartiet, de vil ikke bygge ut Torskholmen.

Jan Ove Fedde