Lesernes mening: I et interessant avisinnlegg har Dag Wirak nylig understreket viktigheten av å få laget en kulturminneplan. Han refererer blant annet til at enhetsleder for kultur, Karin Glomsaker, i juni 2015 bl.a. skrev følgende i innledningen til forslag til ny kulturminneplan for Grimstad kommune:

«Kulturminner gir oss kunnskap om vår historie. De gir oss en opplevelse og dimensjon i hverdagen og en kilde til identitet. Kulturminner er en ikke-fornybar ressurs. Derfor er de viktige elementer i den helhetlige samfunnsutviklingen.

Grimstad er en vekstkommune med mye utbygging, og det er selvsagt en trussel for en del kulturminner. Da kan de forsvinne bevisst eller ubevisst. Derfor ønsker vi å få til denne planen, samtidig som intensjonen i tillegg til å få bedre oversikt selv, er å formidle kultur og lokalkunnskap til resten av befolkningen og besøkende som er innom Grimstad».

Leserinnlegg: Stein Gjulem (KrF) skriver om behovet for en kulturminneplan. Foto: Martin Haugen

Aldri fullført

Som en del av arbeidet med å lage planen, ble en stor gruppe frivillige, lag og foreninger engasjert. Men arbeidet med planen ble aldri fullført. Enhetsleder Glomsaker fortalte den gang til lokalavisen at årsaken var manglende arbeidskapasitet og midler.

Wirak stiller i sitt avisinnlegg spørsmål om hvorfor politikerne ikke har fulgt opp vedtaket fra 2015?

Det er et godt og betimelig spørsmål. Jeg har ikke svaret, men det kan godt hende jeg er blant dem som burde ha fulgt opp saken den gangen. Uansett kommer jeg nå til å ta saken opp i førstkommende møte i kulturutvalget og eventuelt som en forespørsel i kommunestyret.

Dengang: Oppslag i Grimstad Adressetidende i 2016 om arbeidet med kulturminneplanen. Foto: Faksimile Adressetidende

Godt redskap

For det er viktig at Grimstad kommune så snart som mulig får utarbeidet og vedtatt en slik plan. Den vil være et nødvendig og godt redskap for at byens identitet og kulturmiljøer blir ivaretatt, når vi skal utvikle byen og kommunen vår videre, for en ny tid og nye generasjoner.

Kulturadministrasjonen på Rådhuset har de siste årene fått en mengde nye oppgaver, uten at nye ressurser er tilført. Skal det lages en kulturminneplan - slik det etter min mening bør - må det derfor tilsettes en person med stor historisk kompentanse, enten som en fast stilling eller som en to-treårig prosjektstilling.

Og forøvrig, at også Fortidsminneforeningen retter oppmerksomheten mot viktigheten av å få vedtatt en slik kulturminneplan, skal de ha stor honnør for.

Stein Gjulem

KrF

Leder for kulturutvalget

Listekandidat