Testen av det nye varslingssystemet vil gå ut til mobiltelefoner i hele landet på testdagen. Dette skal skje klokken 12.

Samtidig skal Sivilforsvaret trykke på knappen for test av over 1.200 sireneanlegg med såkalte tyfoner. Det lokale varslingsanlegget i Grimstad ble demontert i 1995. Med det nye mobilvarselet skal grimstadfolk igjen kunne varsles om alvorlige hendelser.

– Nye Nødvarsel på mobil er et sjumilssteg for beredskapen. Rask og sikker kommunikasjon om fare eller krise gir mer trygghet, og har vært en viktig prioritering for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

– Snakk med barn og eldre

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) oppfordrer folk til å snakke med sine nærmeste, blant annet barn og eldre, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test.

– Frem til nå har samfunnet basert seg på Sivilforsvarets sireneanlegg, som når ut til rundt halve befolkningen. Med nødvarsel på mobil kan vi varsle raskt og tydelig i hele landet. Den nye muligheten styrker egenberedskapen og er et betydelig løft for samfunnssikkerheten, sier Mehl.

Overstyrer lydløs telefon

Testen onsdag 14. juni går ut til alle nyere og oppdaterte mobiltelefoner som befinner seg i Norge, og som er koblet på 4G- eller 5G-nettet. Dersom man ikke har oppdatert telefonen sin, kan det hende testvarselet ikke kommer fram.

For ikke å få varselet, må telefonen være i flymodus eller helt skrudd av. Lydløs, lav lyd, dempet varsling og lignende blir overstyrt.

Mobiltelefoner som mottar testvarselet, vil vibrere og spille av en høy sireneaktig lyd i cirka ti sekunder. En tekst som forklarer at dette er en test av nødvarsel, vil dukke opp på skjermen.

NTB