I kommuner som Arendal og Kristiansand gjallet onsdag signalet «Viktig melding – lytt på radio», men ikke i Grimstad. Bakgrunnen for signalet var ikke en reell nødssituasjon, men testing av de såkalte tyfonene, som mange forbinder med flyalarmer fra den kalde krigens dager.

Du lurer kanskje på hvorfor det ikke kom noen slik alarmlyd i Grimstad? Svaret er at det lokale varslingsanlegget i kommunen ble demontert i 1995.

Det er lite trolig at det blir montert et slikt anlegg i Grimstad igjen med det første, men nå er et alternativt system på gang.

Har utviklet nytt system

På rekordtid har nemlig mobiloperatørene og aktører på statens side fått på plass løsningen som gjør det mulig å sende varsel om fare til mobiltelefoner i hele landet i løpet av sekunder, leser vi i en pressemelding fra Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Det har vært svært viktig å få systemet raskt på plass i en sikkerhetspolitisk krevende situasjon. Den nye muligheten styrker egenberedskapen og er et betydelig løft for samfunnssikkerheten. Jeg vil berømme DSB, politiet og alle andre som har vært involvert i prosjektet for å bidra til dette, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Supplement

Nødvarsel på mobilen er et supplement til Sivilforsvarets sireneanlegg og politiets etablerte varslingsrutiner, og med det nye systemet kan myndighetene varsle befolkningen på mobiltelefonen i løpet av sekunder.

Befinner du deg i et område hvor det oppstår akutt fare eller en farlig situasjon, kan politiet sende varsel om hva som skjer og hva du bør gjøre for å beskytte deg selv.

Tester i utvalgte områder

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Politidirektoratet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) sørger i disse dager for nødvendig testing før systemet tas aktivt i bruk. Lokal testing vil derfor gjennomføres i utvalgte områder. De fleste nyere mobiltelefoner vil kunne motta varsel i løpet av første kvartal. Mange kan motta varsel allerede.

– Framdrift har vært førende for arbeidet i første fase. Vi har prioritert å få på plass et system hvor nødvarsel knyttet til store alvorlige hendelser kan sendes ut fra Politidirektoratet, sier justis- og beredskapsministeren i pressemeldingen.

Nå blir neste skritt å få på plass at politiet kan sende ut lokale og regionale nødvarsel. Dette skal være på plass i løpet av 1. halvår 2023.