Turkonseptet Ti på Topp Grimstad er inne i sin tredje sesong. Er det noen som har erfaring med, og kan gi deg tips om Ti på Topp, så er det familien Espenes, eller Team Espenes om du vil.

Det er nemlig det de kaller seg i forbindelse med at de er deltakere i Ti på topp, som er et tilrettelagt turtilbud som passer for alle, uansett alder, fysisk form eller turerfaring.

Familien Espenes har vært med i alle de tre sesongene av Ti på topp i Grimstad. Team Espenes består av ekteparet Øyvind og Kristine Espenes, og med seg i teamet har de både barn, svigerbarn, barnebarn og også barnebarnas utkårede.

Ikke bare lokalt: De har gått turmarsjer på søndagene i mange år, gått Skaulofferen, Stifinneren, de har besteget Besseggen flere ganger, vært på Galdhøpiggen, Dronningstien, Kjeragbolten og Trolltunga. Foto: Anna Torp Kvasjord/Grimstad kommune
Godt humør: Team Espenes tar et hopp til ære for fotografen. Foto: Anna Torp Kvasjord/Grimstad kommune

– Vi begynte i godt voksen alder å gå på tur, for i ungdommen hadde vi ikke tid. Etter hvert begynte vi å dra ungene våre med på tur, og så ble svigerdattera vår med. Hun har jo blitt helt bitt av turbasillen, hun er nok den mest ivrige av oss, sier Øyvind Espenes, og kikker bort på svigerdattera Irene Espenes.

4.444 trappetrinn

Allerede i midten av juni, hadde familien Espenes for lengst gjennomført alle årets Ti på toppturer. Ikke bare det: Flere av medlemmene i familien har gått turene opp mot tre ganger.

Men det er ikke bare disse turene familien går. De siste ti årene har flere av dem gjennomført Åmli topp 20 hvert eneste år.

De har gått turmarsjer på søndagene i mange år, gått Skaulofferen, Stifinneren, de har besteget Besseggen flere ganger, vært på Galdhøpiggen, Dronningstien, Kjeragbolten, og Trolltunga.

De har gått Norge på tvers fra Trondheim til Sverige, og i fjor sommer gikk de Flørlitrappene ved Lysefjorden. Det er en 10,4 kilometer lang tur, som inneholder verdens lengste tretrapp på 1,6 kilometer, og som har 741 høydemeter (829 meter totalt).

– Det var 4.444 trappetrinn rett opp. Det var høye trappetrinn, så når 25 prosent av trappetrinnene var gått, var leggene helt stive. De resterende 75 prosentene av trappetrinnene måtte du rett og slett gå på ren vilje, forteller Øyvind Espenes.

Da barnebarnet hans Julie skulle studere i Nepal, var det selvsagt naturlig for henne å gå turer i fjellkjeden Himalaya.

Takknemlig for turgleden

Familien Espenes går tur både sammen, men også hver for seg. De har en egen Snapchat-gruppe, hvor de deler bilder og opplevelser med hverandre.

– Særlig i pandemien var Ti på Topp og det å gå turer sammen en veldig fin familieaktivitet. Da kunne vi jo ikke være sammen på andre måter, forteller Irene Espenes. Turgleden har bare fortsatt, og også de unge i familien liker seg på tur.

– Jeg ble dratt med på tur fra jeg var liten av, og slik oppsto min interesse. Jeg er veldig takknemlig og glad for det, sier Julie Espenes, som er eldste barnebarn i familien. Hun skal gifte seg til sommeren, og hennes utkårede John Henrik Mulelid, har også blitt bitt av turbasillen etter at han kom inn i familien.

- Familien jeg kommer fra er nok ikke like turinteresserte som den gjengen her, selv om jeg også likte å gå på tur før jeg traff Julie. I starten var det litt uvant med faste turmarsjer hver søndag, men det har bare vært koselig, jeg liker det veldig godt, sier han.

Mål er viktig

Turgleden er stor i familien, men de har ulike begrunnelser for hvorfor akkurat det er så fint.

– Det fine med å gå tur er at du får svetta litt, du får opp pulsen og så får du sett veldig mange fine plasser. Det er jo noe av det beste med Ti på Topp, du får turtips til steder du aldri har vært på før, og som du nok aldri hadde reist til utenom, sier Øyvind Espenes.

– Når du bruker hodet mye på jobb, så er det ufattelig godt å komme seg ut og få frisk luft. Det er godt både for kropp, sjel og humør. Det fine med Ti på Toppturene er at de er korte nok til at man kan gå dem på ettermiddagen etter jobb, og trenger man en lengre tur i helgene, så kan man ta flere av disse turene på en og samme dag, sier Irene Espenes.

Slitt med vond rygg

Mannen hennes Asle har slitt med en vond rygg i noen år, og for han har turene i ulendt terreng og på stier rundt omkring i Grimstad bedret helsen betraktelig.

Uansett hvor familien Espenes er, enten de er på båttur, kjøretur eller på campingtur, så leter de etter en tur de kan gå. Men har de kanskje et tips til de som sliter litt mer med motivasjonen og det å komme seg ut?

- Det er alltid lettere å få gått en tur om du har et mål, slik man har med Ti på topp. Da har du ti turmål som du får lyst til å gjennomføre, og det er mye lettere å sette i gang i stedet for å bare gå ut døra hjemme, og bli gående i byggefeltet hvor man bor. Et turmål, gjerne med oppmerkede stier, er alltid bra, sier gjengen.

– Mitt beste tips er å finne riktig familie, ler John Henrik Mulelid, før han fortsetter:

- Selv om det kan være vanskelig å komme seg ut, så angrer du aldri på en tur i ettertid.

- Det er den perfekte familieaktiviteten, her kan store og små delta sammen, avslutter turfamilien.

Pause: De er godt å sette seg ned og slappe av litt. -Det er alltid lettere å få gått en tur om du har et mål, slik man har med Ti på topp, sier gjengen. Foto: Anna Torp Kvasjord/Grimstad kommune

Bedre enn nabobyene

Årets Ti på Topp er godt i gang, men det er ikke for sent å melde seg på. Tallet på deltakere har sunket noe siden oppstarten i 2021, men turgleden er likevel stor i Grimstad.

– Det var rundt 500 deltakere med første året da det var pandemi, i fjor deltok rundt 400 personer, og så langt i år har rundt 300 meldt seg på. Det som vi ser i Grimstad i forhold til Kristiansand og Arendal, er at folk går mange flere turer prosentvis. Det betyr at de som kjøper appen her bruker den mye, og det er gledelig, sier Kenneth Ånonsen, som er aktivitetskonsulent i Bedriftsidretten i Agder. Det er de som arrangerer Ti på topp Grimstad, i samarbeid med Grimstad kommune.

Anna Torp Kvasjord,

kommunikasjonsrådgiver

Grimstad kommune

(Denne saken står på trykk i sommeravisen til Grimstad Adressetidende)