Ti på Topp Grimstad er nå inne i sin tredje sesong, og også i år har arrangøren, Agder bedriftsidrettskrets og Grimstad kommune, funnet ti spennende turer.

Det er også lagt opp til to bonusturer.

1. Binabben: Sentrumsnær og veldig flott tur. Fra toppen får du et vidt utsyn over Grimstad by og skjærgård. Anbefales å gå videre fra toppen og ned til idylliske Biodden, kanskje vil du ha med deg en liten bryggesleng også. Turen er cirka 4 kilometer lang, og det tar cirka en time å gå den.

Fevik: Børsåsen er et flott turmål på Fevik. Da kan man blant annet gå forbi Hauslandstjenna i Fevikmarka. Foto: privat

2. Børsåsen: Turutgangspunkt for denne turen er ved lysløypa på Fevik. Turen er lagt opp som en rundtur, inkludert avstikkeren til Børsåsen. Fra toppen har du god utsikt i flere retninger. Turen er cirka 4 kilometer lang, og tar en times tid. Ønsker du det, kan du gjøre turen både kortere eller lengre etter behov.

Grensevarde: Hisåsen på kommunegrensa mellom Grimstad og Lillesand er en tur på et par timer. Foto: privat

3. Hisåsen: Denne turen starter ved Friluftsområdet ved Svennevig bru. Turen, med unntak av selve toppunktet, er lagt til nabokommunen Lillesand. Turen går på grus, med unntak av oppstigningen til toppen. Stykket på grusvei fra Svennevig til oppstigningen er langt og turen anbefales derfor som en kombinert sykkel- og gåtur. Turen er 7 kilometer lang, og du bør sette av to timer.

4. Kjerkeheia: Turen tar utgangspunkt i Landvik skole eller Resvik bedehus og barnehage. Fra toppen har du fin utsikt innover mot Reddal og heiene innenfor. Turen er cirka 3,5 kilometer lang, du bør sette av en time.

Turmål: Kjerkeheia i Grimstads indre strøk. Her et foto før det ble grønt i vår. Foto: privat

5. Skibberfjell: Utgangspunktet for denne turen er ved skolene i Holvika. Her kan du også parkere bil eller sykkel utenom skoletid. Turen går stort sett på sti, og er cirka to kilometer lang. Stigningen til selve toppen er kort, men bratt. Du bruker cirka 50 minutter.

Turtips: Skibberfjell er en av Ti på topp-turene som arrangeres av kommunen og Bedriftsidretten Grimstad. Foto: privat

6. Stormyrheia: Denne turen går i de indre bygder, og turutgangspunkt er Hørte. Fra krysset på Hørte følger du veien oppover i 2 kilometer, og tar til høyre mot Stormyrheia. Her var det tidligere et NATO-anlegg som du kan se rester av. Hele veien opp kan gås med barnevogn. Turen er cirka 5 kilometer lang, og tar 1,5 time.

Utsyn mot havet: Fra Trollefjell har du et vidt utsyn mot havet og Torungen. Foto: Privat

7. Trollefjell: Turen starter ved parkeringsplassen for Ranviga friluftsområde i Haugenes, øst i kommunen. Turen går på sti, og har en kort, men bratt oppstigning. Turen er cirka 3,5 kilometer lang, og du bør sette av halvannen time.

Dømmesmoen: Utsikt fra tårnet på Dømmesmoen. Foto: Gro Austenå Berg

8. Tårnet på Dømmesmoen: Turutgangspunkt er på Dømmesmoen, rett ved Hagebruksmuseet, der lysløypa starter. Fra parkeringsplassen tar du stien som går opp til venstre og følger denne opp til toppen, der du finner tårnet. Klatrer du til topps i tårnet får du en flott utsikt. Legg gjerne tilbaketuren via morenen og over til lysløypa. Turen er cirka 3 kilometer lang, du bruker cirka 45 minutter.

9. Viddeflaten: Turen tar utgangspunkt i Fjære barneskole. Her er det greit å parkere bil og sykkel utenom skoletid. Dette er en variert tur som går på vei og sti. På toppen av Viddeflaten får du en flott utsikt i flere retninger. Turen er 3,5 kilometer lang, og det tar deg cirka en time å gå den.

10. Amteknotten: Turen ligger ute i Eide, helt vest i kommunen. Turen er cirka 4,5 kilometer lang, går på sti og vei. Fra toppen av Amteknotten er det fantastisk utsikt over sjø og land. Turen tar cirka 1,5 time å gå.

Sjøutsikt: Times tur i Østerskogen. Her er det sjøutsikt og bademuligheter underveis. Foto: Visit Grimstad

Bonusturer

Det er mange som allerede har vært igjennom årets ti turer. Her er to bonusturer som vi kan prøve oss på.

11. Østerskogen: Sommerens første bonustur går på grusvei og fine stier ute i Østerhus, og her får du nydelig sjøutsikt og bademuligheter underveis. Turen er cirka 3,5 kilometer lang og den tar rundt en time å gå.

12. Hiis utsikt: På den andre av sommerens bonusturer tar vi en gjestevisitt til nabobyen, Arendal. Turen har utgangspunkt i Nedenes skole og gir flott utsikt over utløpet av Nidelva, Jerken, Bryllupsholmene og Gjervollsøya. En kort, men fin tur.

Fant du en tur du fikk lyst til å ta? Mer detaljerte turbeskrivelser finnes på kommunes nettside, og ønsker du detaljert kart med posisjonsvisning og full turbeskrivelse, så anbefales det å skaffe seg Ti på Topp-appen.

Turtips med og uten sykkel

I tillegg til oversikten over årets Ti på Toppturer, kan du finne mer turinspirasjon på Grimstad kommunes nettsider.

Der finner du blant annet oversikten over det som var Månedens turer for noen år siden, over 40 ulike turer kan du velge blant. På nettsiden finner du også sykkelturtips.

For noen år tilbake lagde Grimstad kommune og Arendal kommune en egen kortstokk, hvor du i alt får 52 gode tips til både korte og lange sykkelturer. Kortstokken kan du få tak i på turistkontoret, du får også informasjon på Grimstad kommunes nettsider.

Anna Torp Kvasjord,

kommunikasjonsrådgiver

Grimstad kommune