Innsendt bidrag: Pårørendeskolen er et kurstilbud til personer som har et familiemedlem eller en nær venn med demenssykdom.

Personen med demens kan bo hjemme eller på institusjon. Gjennom faglige forelesninger, plenums- og gruppesamtaler får du kunnskap om demens og innsikt i hvilke følger sykdommen kan ha for personen med demens, deg som pårørende og øvrige familie. Du treffer andre pårørende i samme situasjon og fagpersoner med kompetanse på området.

Oppleves ulikt

Å være pårørende til personer med demens vil oppleves ulikt og kan for mange være krevende. Pårørende har behov for informasjon, kunnskap og støtte for best mulig å kunne ivareta sine kjære, mestre situasjonen de står i og for å fylle pårørenderollen slik de ønsker det. Kommunen ønsker å bidra med informasjon og støtte.

Demenskoordinator: Innleggsforfatter Birgitte Nærdal (t.v.) skriver i dette innlegget om kommunens tilbud til personer som har et familiemedlem eller en nær venn med demenssykdom. Her med Berit Westbye rådgiver i Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Agder (øst). Foto: Kjetil Karlsen

Ulike utfordringer

Pårørendeskolen er en kursmodell med faglige forelesninger og gruppesamtaler. Som pårørende får du informasjon og støtte til å møte praktiske og følelsesmessige utfordringer som følger med omsorgen for personer med demens. I tillegg til informasjon og faglige råd fra fagfolk, kan det være godt å møte andre pårørende og utveksle erfaringer.

Kurset går over fem tirsdagskvelder med oppstart i september. Kurset er lagt opp med temaer som blant annet omhandler de ulike demenssykdommene, kommunikasjon, tjenestetilbud. Deltakerne på kurset vil få mulighet til å delta på gruppesamtaler etter hvert tema.

Birgitte Nærdal

Demenskoordinator i Grimstad kommune