– Jeg blir veldig skuffet hvis det ikke skjer noe. Samtidig forventer jeg ingenting. Det har vært så vanskelig så lenge, så jeg forventer at det skal fortsette å være vanskelig. Jeg har sluttet å ha forventninger, for jeg vil ikke bli skuffet. Jeg prøver å beskytte meg selv litt, sier Hege Sandnes.

Etter 17 år på Berge gård flyttet hun for ett år siden inn i egen leilighet. To ganger har hun søkt om BPA, men hun har fått like mange avslag. Nå har hun samlet inn flere hundre underskrifter, for å få den behandlet politisk.

6. mars skal den opp i kommunestyret. Men Sandnes er ikke veldig positiv.

– I papirene står det at forslag til vedtak er at den ikke skal realitetsbehandles, men at de tar den til orientering. Det betyr at den ikke skal behandles, sier Sandnes.

Underskrifter: Hege Sandnes har levert flere hundre underskrifter fra personer som støtter hennes kamp, slik at saken skal bli løftet som et innbyggerinitiativ. 6. mars skal den opp i kommunestyret. Foto: Martin Haugen

I forkant av kommunestyremøtet har hun derfor sendt ut et brev til alle representantene.

– Jeg vil appellere til den gode samvittigheten, sier hun.

Brevet har gått ut til samtlige representanter i kommunestyret, med håp om at de vil ta seg tid til å se grundig på saken hennes angående brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Har sendt brev

Dette er brevet som kommunestyret har fått:

– Som du kanskje allerede er kjent med, har jeg samlet over 300 underskrifter fra innbyggere i Grimstad kommune som støtter mitt ønske om å få tildelt BPA. Dette er en sak som mange er engasjert i.

Jeg har tidligere søkt om BPA to ganger, og begge gangene har jeg fått avslag. Dette har vært en utfordrende og frustrerende opplevelse for meg og min familie. Å ha tilgang til BPA vil ikke bare være til stor hjelp for meg personlig, men det vil også bidra til å forbedre livskvaliteten min og gi meg større selvstendighet til å delta aktivt i samfunnet.

Rettighetsfestingen av BPA er begrunnet i et ønske om å sikre mennesker med et stort behov for praktisk bistand en større mulighet til å ta ansvar for eget liv og egen velferd.

Jeg forstår at det er mange saker som må behandles i kommunestyret, men jeg ber deg om å ikke stemme ned mitt forslag uten å ha vurdert det grundig. Jeg ber om din støtte og din stemme for å få saken min realitetsbehandlet.

Jeg håper du vil stemme for det alternative forslaget til vedtak: Kommunestyret trekker tilbake delegeringen til kommunedirektøren for en begrenset periode knyttet til neste kommunestyremøte den 24/4-24. Kommunedirektøren bes om å legge fram et saksfremlegg som beskriver innbyggers helseopplysninger, som er av betydning for å kunne behandle saken, og lovverket knyttet til behandlingen av BPA sak til kommunestyremøtet den 24.04.24

Jeg har et stort håp om at du ser på denne saken med empati og forståelse for de utfordringene jeg står i. Jeg tror på din evne til å gjøre en positiv forskjell i livet mitt.

Demokratisk rettighet

I kommunestyremøtet 5. desember i fjor ble det lagt fram et innbyggerforslag i forbindelse med «Folkets spørretime». Hege Synnøve Sandnes hadde samlet over 300 underskrifter fra innbyggere i Grimstad kommune. Hun viste til at hun har søkt om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) to ganger og har fått avslag. Hun ba da om at kommunestyret tar opp hennes sak med kravet «Hege Synnøve Sandnes bør få BPA av Grimstad kommune».

Bestemmelsen om innbyggerforslag er en demokratisk rettighet. Dette er en videreføring fra tidligere lov hvor det i forarbeidene er uttalt at formålet med bestemmelsen er at «innbyggerne i en kommune skal ha mulighet til å sette nye saker på den politiske dagsordenen i kommunen.» Det vurderes slik at vilkårene for å behandle saken som et innbyggerforslag er oppfylt. Bestemmelsen gir rett til å få forslaget behandlet, men det gis ikke krav på et bestemt utfall av saken.

Presedens

– Dersom kommunestyret skal realitetsbehandle en slik søknad om BPA, må delegering til kommunedirektøren trekkes tilbake, og kommunestyret må be kommunedirektør om å få saken utredet slik at saken kan realitetsbehandles. En realitetsbehandling av saken vil kunne skape presedens i kommende BPA saker i kommunen, og medføre at flere får BPA utenfor rettskrav. Dette vil føre til økte kostnader for helse- og omsorgstjenesten. Videre vil en realitetsbehandling av saken kunne føre til at flere innbyggere ønsker å fremme innbyggerforslag, for å få en politisk vurdering av søknad om helse- og omsorgstjenester, står det i sakspapirene.

Kan ikke overstyre

– Det er kjempetrist at hun må gå til dette skrittet for å bli hørt. Men som kommunestyre kan vi ikke overprøve juridiske vedtak. Da kan vi risikere at det er kommunen som gjør noe ulovlig. Avslagene hun har fått er hjemlet i dagens lovverk, og politikerne kan ikke overstyre det. Så det er lovverket som må endres, sier Lene Langemyr (Frp).

Men hun sier at FrP skulle gjerne hjulpet henne.

– Jeg forstår at det kan virke frustrerende for folk. Men flott at hun setter det på dagsorden, for det er slike tilfeller som gjør at det er enda mer inspirerende for oss å jobbe med en endring av lovverket sier Langemyr.

– Her er det snakk om formaliteter, og så er det det med at å klage på vedtak skal gå til statsforvalteren. Kommunestyret skal i prinsippet ikke gå inn i enkeltsaker, sier Marit Grefstad (Ap).

Men hun synes det er en vanskelig sak.

– Det er en fortvilet situasjon, så jeg maner alle til å være romlige og tenke litt utenfor boksen. Jeg har problemer med å forstå hvorfor hun ikke får BPA, sier Grefstad.

Fakkeltog: Hege Sandnes var med da det ble arrangert et fakkeltog gjennom byens gater, til støtte for funksjonshemmede. Her er hun sammen med Saka Maljicaj. Foto: Kjetil Karlsen

Skrev under

Tyra Felberg Valle (R) synes ikke noe om forslaget til vedtak.

– I valgkampen løftet jeg dette med BPA fram i flere anledninger, for det er åpenbart at kapasiteten til hjemmetjenesten er sprengt, og derfor er det viktig at vi utvider dette med BPA, slik at de som trenger det kan leve et normalt liv, med de begrensningene de har, sier Felberg Valle.

Renate Løland (SV) har bedt om en habilitetsvurdering fordi hun er en av de 300 som skrev under. Det gjorde hun før hun valgt inn som politiker.

– Jeg hadde lest noe om saken hennes, og jeg var enig i at hun burde få BPA, og derfor skrev jeg under, sier Løland.

– Dette er et stygt spark til Hege mens hun ligger nede, og til de andre som trenger BPA. Heges sak er godt kjent gjennom media, og når hun klarer å engasjere flere hundre med underskrifter, så ser de ikke hennes potensial. Hege taler heller ikke bare sin sak her, men hun taler på vegne av alle som trenger BPA. Tenk hva hun kunne gjort hvis hun hadde fått muligheten, sier Saka Maljicaj (Partiet Sentrum).