LYNGDAL/FLEKKEFJORD: – Torjus ble syv år gammel i september. Han var en skikkelig bondegutt, med Felleskjøpet-caps og mange John Deere-leketraktorer. Han hadde vært med på jakt mange ganger – med lekegevær, forteller Fredrik Nuland Fedog.

Søndag forrige uke forsvant Torjus Seland, fra Sådland i Lyngdal, under en jakttur i Lindesnes kommune.

Det ble iverksatt en storstilt leteaksjon da Torjus Seland forsvant søndag forrige uke. Foto: Jacob J. Buchard

Tirsdag ble syvåringen funnet død under en steinheller etter en omfattende leteaksjon hvor flere hundre frivillige letemannskaper deltok.

Familien til Torjus har utnevnt Fredrik Nuland Fedog som talsperson. Fedog, som bor i Flekkefjord, er en god venn av familien.

Om familien

Torjus var en del av en familie på seks personer, mamma Gunn Anita, pappa Inge og tre storesøstre på 18, 16 og ni år.

– Han hadde et kjempegodt forhold til familien, til storesøstrene og til søskenbarn, forteller Fredrik Nuland Fedog.

Den lille bondegutten hjalp gjerne til på familiegården.

– Han var med på det meste, når åkrene skulle gjødsles, når veden skulle klyves og når potetene skulle tas opp, sier Fedog, som opplyser at Torjus fortalte at han drømte om å kjøpe campingvogn for sparepengene sine.

– Under Dyrsku på Seljord overnattet han i campingvogn sammen med venner. Torjus fortalte at det var den beste opplevelsen han hadde hatt i sommer, fortsetter familievennen.

– Verdens rikeste

Syvåringen var en takknemlig type.

– Etter bursdagsfeiringen proklamerte Torjus at han var Sådlands rikeste mann, for han hadde alt han trengte, forteller Fedog.

– Hvordan var Torjus som person?

– Han var ikke redd for å spørre om ting. Han var en nysgjerrig type, full av eventyrlyst og med masse fantasi.

– Imponerte

Det var her i forgrunnen, like sørøst for Døblevannet, at Torjus Seland (7) ble funnet død. Dette er om lag tre kilometer fra der han ble sett sist søndag. Foto: JARLE R. MARTINSEN

– Hva skjedde den dagen Torjus gikk seg vill?

– Torjus var sammen med faren og den ni år gamle søsteren sin da han gikk seg bort. Han må grovt sett gått stikk motsatt vei enn det de andre gjorde, ut fra hvor solbrillene hans ble funnet. På et tidspunkt må han ha forstått at han gikk i feil retning. Da har han snudd og gått i riktig retning, men han havnet i feil dalføre.

Fedog forteller at foreldrene er imponerte over hvordan Torjus håndterte situasjonen da han gikk seg vill.

– De er enormt imponerte og stolte over hva han da utrettet, over distansen han tilbakela og hvordan han forsto at han måtte søke ly og da fant den beste plassen å ta seg en hvil – under en steinheller, en naturlig gapahuk.

Har samlet inn 2,6 mill.

Sorgtung debrif for letemannskaper fra Heimevernet etter at Torjus Seland ble funnet død. Foto: Jim Rune Bjorvand

Fedog understreker at familien er takknemlige for innsatsen som ble lagt under leteaksjonen, både av frivillige og profesjonelle:

– Faren har selv vært i Sivilforsvaret, og han har vært med å lete etter savnede. Han vet hvilke ressurser som blir iverksatt når det trykkes på den store, røde knappen. Familien er evig takknemlige for all innsats som ble lagt ned.

– Har familien noe kritikk mot noe av det som skjedde under leteaksjonen?

Flere helikoptre deltok i søket etter den sju år gamle gutten. Foto: Jarle R. Martinsen

– Nei. Familien har tillit til det profesjonelle apparatet som var i sving. Men de forstår også at ikke alle som deltok var fornøyde med alt som skjedde under leteaksjonen. Det kan det være ulike grunner til. Kanskje noen opplever sorg over at de ikke fikk bidratt slik de ønsket?

Det er opprettet en såkalt Spleis på Facebook, en innsamlingsaksjon til inntekt for familien. Så langt er det samlet inn over 2,6 millioner kroner.

– Spleisen er noe som har kommet overraskende på familien. Familien tenker at dette er en måte å bidra på for dem som ikke var med å lete etter Torjus. Spleisen viser at dette er en sak som berører folk enormt, sier Fedog.

Torjus Seland begraves fra Lyngdal kirke torsdag 26. oktober.