– Det var utrolig spennende å være med på en historisk landing, både for Norse og flybransjen, sier grimstadjenta Karen Havstad Våje.

Havstad Våje og Mina Kollen Larsen er flyvertinner hos Norse og var med på flyturen til Antarktis natt til onsdag. Nøyaktig klokken 02.01 lokal tid landet Boeing 787 Dreamliner, som det største flyet til å lande på Troll noensinne.

Spennende: Karen Havstad Våje (t.h.) var en av besetningen om bord på flyet som landet på Troll Airfield (QAT) i Antarktis. Foto: Erik Moen Norse

– Selve rullebanen var laget av is, så landingen var litt ruglete, men det føltes egentlig ut som en normal landing, vi satt alle med sommerfugler i magen, sier Våje.

Milepæl

Norse Atlantic Airways markerte onsdag en milepæl i luftfartshistorie med den første landingen av sin Boeing 787 Dreamliner på Troll Airfield (QAT) i Antarktis.

Flyet fraktet på denne historiske flyvningen viktig forskningsutstyr og forskere til den fjerne Troll forskningsstasjonen i Queen Maud Land, Antarktis.

Utstyr: Flyet fraktet viktig forskningsutstyr og forskere til den fjerne Troll forskningsstasjonen i Queen Maud Land, Antarktis. Foto: Norse

Ombord på flyvningen var 45 passasjerer, inkludert forskere fra Norsk Polarinstitutt og andre land, som skulle til ulike stasjoner i Antarktis. Flyvningen transporterte også 12 tonn forskningsutstyr, avgjørende for utforskning av Antarktis.

Turen startet fra Oslo 13. november og hadde et stopp i Cape Town, Sør-Afrika, før den startet den utfordrende Antarktis-etappen. Etter å ha forlatt Cape Town klokken 23:03 onsdag, tilbrakte flyet over 40 timer i Sør-Afrika før den historiske landingen på Troll Airfield.

Stor ære

– Det er en stor ære på vegne av hele teamet i Norse at vi har oppnådd denne betydningsfulle landingen av den første 787 Dreamliner. I sann utforsker-ånd er vi stolte over å ha bidratt til denne viktige og unike milepælen, sier Bjørn Tore Larsen, konsernsjef i Norse Atlantic Airways, i en pressemelding.

Historisk: Norse Atlantic Airways markerte onsdag en milepæl i luftfartshistorie med den første landingen av sin Boeing 787 Dreamliner på Troll Airfield (QAT) i Antarktis. Foto: Norse

Antarktis mangler konvensjonelle rullebaner, derfor landet Norse Atlantic Airways på en is rullebane av is på Troll Airfield. Banen består av en 3000 meter lang og 60 meter bred rullebane. Norsk Polarinstitutt driver forskningsstasjonen som ligger i Jutulsessen i Queen Maud Land, omtrent 235 kilometer fra kysten.