Lesernes mening: Det gikk fem år fra vedtaket om at en skulle ha en Campus for universitet i Grimstad til det nye bygget ble åpnet for studentene.

Det tok mindre enn to og et halvt år fra kommunestyret sa ja til I4Helse til bygget ble innviet.

Det er nå snart fire år siden kommunestyret gjorde første vedtak som innebar ny barneskole på Fjære. Ennå er ikke anbudet lagt ut.

Hva skiller disse prosjektene bortsett fra at de to første trolig er langt mer avanserte byggeprosjekter enn en skole?

Prosjekter: Erik Klemmetsen og Arnt Gunnar Tønnessen mener at samarbeid mellom privat og offentlig kan bidra til mer effektive og bedre prosjekter i kommunen. Foto: privat

Samarbeid

De to første er gjennomført i samarbeid mellom offentlig og privat, der kommune og stat fyller bygget med innhold, mens private står for utbyggingen og eier byggene. For skolen på Fjære skal kommunen gjøre alt selv.

La meg understreke at dette ikke er en kritikk av kommunes prosjektavdeling. De er en liten avdeling med altfor mange arbeidsoppgaver, men det er en kritikk av de politikerne som ikke vil tenke nytt.

Fortsatt bare planer: Det er ennå ikke gjort noe med Torvet, påpeker Venstre i dette innlegget. Foto: Rambøll

10 år på Torvet

Grimstad er så heldige at vi er en vekstkommune. Det gir enorme muligheter, men det betyr også at vi hele tiden vil ha nye prosjekter som skal gjennomføres.

Kommunen kan ikke klare å løfte alle disse alene i det tempoet som de må gjennomføres. Hvis du ikke synes fire år før anbudet kommer ut på Fjære er så ille, kan du jo tenke på at det har gått 10 år på et lite prosjekt som Torvet, uten at noe er gjort.

Offentlig og privat samarbeid

Da vedtakene om de nye skolene på Fjære og i Holviga skulle fattes, foreslo Venstre at de skulle realiseres som et offentlig og privat samarbeid, etter modell fra UiA og I4Helse.

Det fikk bare støtte fra oss og MDG.

At venstresiden stemte imot kan vi skjønne, selv om vi er uenige. Det handler om en ideologisk overbevisning om at det offentlige skal «klare selv», men at Høyre og FrP ikke i det hele tatt var villig til å se på en slik løsning, var svært overraskende.

skal bli: Slik ser illustrasjonen av nye Fjære barneskole ut. Foto: Illustrasjoner: Grimstad kommune/ Henning Larsen

Skolebarna betaler prisen

Vi foreslo også at Fjære og Holviga skulle jobbes fram som ett prosjekt. Det er tross alt to svært like bygg som skal fylle de samme funksjonene, bare elevtallet er forskjellig.

Også her ble vi stående alene sammen med MDG. Heller ikke her ville de andre partiene være med på å tenke nytt.

Sterkt forsinket

Venstre mener at konsekvensen av mangel på nytenkning blir sterkt forsinket og fordyret utbygging. Hva har prisstigningen det siste året kostet oss?

Vi vet allerede at rammen for Fjære barneskole er økt med 42 millioner. Men først og fremst er det skolebarna som betaler prisen.

En god skole er avhengig av gode lærere og godt innhold. Det skal kommunen sørge for. Hvem som bygger og eier skolene er helt underordnet.

Best for innbyggerne

Når en kombinerer liten vilje til å tenke nytt med lavt politisk engasjement for gjennomføring, slik vi ser i skolesakene og med torvet, havner vi dessverre der vi er nå.

Venstre vil ha samarbeid mellom privat og offentlig for å gjennomføre prosjekter raskere og bedre. Vi er ikke låst på hvordan dette samarbeidet skal være, men vi er overbevist om at private har mye å tilføre med tanke på prosjektering og gjennomføring, og på drift og vedlikehold av byggene.

Kommunens fokus bør være på innholdet byggene skal fylles med. Det vil være best for gjennomføring, kommuneøkonomi og først og fremst for de innbyggerne som skal bruke byggene.

Arnt Gunnar Tønnessen, Ordførerkandidat Venstre

Erik Klemmetsen, 8.-kandidat for Venstre i Grimstad