– Vi har de siste ukene vist filmer av både Tarantino og Godard, og vi har hatt over 300 barn på «Folk og røvere i Kardemomme by». Fredag hadde vi en stor gruppe Star Wars-fans i Catilina som koste seg med «Return of The Jedi» på stort lerret i anledning filmens 40-årsjubileum, forteller styremedlem i Grimstad filmklubb Erik Wiig Andersen.

Filmklubben ble startet i 2016, og vanligvis er det kulturhuset som er visningssted for filmene de setter opp. Denne gangen ville de prøve noe nytt.

– Fredag 3. november blir det nemlig filmvisning i den stemningsfulle kjelleren på Café Ibsen. Her rigger vi opp fremviser for analog 16 mm-film på rull, og kan love en nostalgisk opplevelse, sier han.

– Ikonisk: Det mest berømte stillbildet i norsk filmhistorie er trolig dette bildet av Alfred Maurstad som Fændrik i Tancred Ibsens Fant. Foto: Norsk film AS

Lokalhistorie

Wiig Andersen sier at «Fant» er en norsk klassiker og en godbit for alle som er interessert i lokalhistorie.

– Sommeren 1937 kom Henrik Ibsens sønnesønn Tancred Ibsen til Grimstad for å spille inn «Fant» med Alfred Maurstad i hovedrollen, så hvilken film kan vel passe bedre når filmklubben inntar «Ibsens kjeller»?, spør han retorisk.

Beholdt det originale

Det var i 2021 at eier og driver av Café Ibsen Jens Otto Dolva kunne åpne kjellerlokalet som lenge hadde stått tomt. Etter å ha brukt et års tid på å gjøre om det gamle lagerrommet, brukes det nå til møtevirksomhet og som selskapslokale.

– Vi har prøvd å beholde så mye av det originale som vi har kunnet, sa han til Adressa den gangen.

Intim kjeller: Det er plass til mellom 20 og 30 personer rundt langbordet i kjelleren på Café Ibsen. Foto: Anna Torp Kvasjord

Intim stemning

Etter et filmklubben holdt et arbeidsseminar i kjelleren i vår, fikk de ideen om å holde en av filmvisningene der.

– Det er en spesiell og intim atmosfære i kjelleren. Den er spennende og mystisk med små vinduer og tykke murvegger. Vi synes den passer fint til filmen «Fant», som er fra 30-tallet. Det er en film som har røtter og bakgrunn fra Grimstad, med deler som er innspilt der, sier han.

– Vi prøver å finne på noe nytt hvert semester. For eksempel med å servere mat eller ha levende musikk for å gjøre noe ekstra ut av filmopplevelsen. Det blir også et varmt måltid fra Café Ibsen som inngår i billettprisen, forteller han.

– Stemningsfullt: Bak tykke steinvegger skal det snurres film 3. november. Bildet viser 16 mm-ansvarlig Jørn M. Bakke under testing av utstyret. Foto: Grimstad filmklubb

Wiig Andersen forteller mer om filmen:

– «Fant» er basert på Gabriel Scotts roman med samme navn, og er fortellingen om sjø-fantene, og spesielt unge Fændrik. Han møter unge Josefa, som rømmer fra en onkel som er i ferd med å forgripe seg på henne. Fændrik selv er uvøren og brutal, men samtidig et oppkomme av innspill og sprell. Filmen følger de to unge på deres fanteferd langs Sørlandets strender, og det er skjærgården fra Fevik til Homborsund vi får se, samt mange lokale fjes i statistroller.

Gleder seg: Erik Wiig Andersen i Grimstad filmklubb synes kjellerlokalene egner seg godt til å vise filmen «Fant», en film som har røtter og bakgrunn fra Grimstad. Foto: Grimstad filmklubb

Spesialvisninger

Klubben har også andre spesialvisninger på programmet denne høsten og vinteren.

– 3. oktober blir det skikkelig spaghettiwesterntema med Clint Eastwood-klassikeren «For en neve dollar» i Catilina. For de uinnvidde er spaghettiwestern betegnelsen på italienske westernfilmer, og for å gjøre litt ekstra ut av kvelden og lage en hyggelig sammenkomst for medlemmene byr vi denne gangen på et skikkelig spaghettimåltid etter filmen i samarbeid med Fru Juske/Smaue, sier Erik Wiig Andersen.

– Et annet høydepunkt skjer i Catilina 3. desember. Det ble stormende jubel da vi for første gang hadde stumfilmkonsert med den eminente pianist Kjetil Schjander-Luhr bak tangentene våren 2023, og derfor har vi invitert ham til Grimstad for å tonesette en stumfilm live i salen nok en gang, sier han.