Halvparten av fisken, som Arve Lynghammar og flere lesere mener er en stripet pelamide, ble lagt i fryseren for å bli sushi.
Halvparten av fisken, som Arve Lynghammar og flere lesere mener er en stripet pelamide, ble lagt i fryseren for å bli sushi.

"Ikke tunfisk, men stripet pelamide"

Fisken Anette Omland Abrahamsen fanget med hendene er ikke en tunfisk mener leder for fiskipedia.no.

- Det er mulig Tom Abrahamsen er godt kjent med fisk, men makrellfamilien må være et unntak. Fisken de fanget er etter all sannsynlighet en stripet pelamide (Sarda sarda), skriver Ph.d.-student ved Department of Arctic and Marine Biology Arve Lynghammar i en e-post til Adressa.

- Stripet pelamide kan komme opp i cirka sju kilo, og det dukket opp flere eksemplarer langs norskekysten i fjor også, skriver Arve, som driver nettstedet fiskipedia.no.

Både tunfisk og stripet pelamide er i makrellfamilien, derfor skjønner Arve godt at fisken kan minne om en tunfisk.

- Men rent vitenskapelig er den ikke det. Fisken har striper langs hele sidene. Det har ikke tunfisk. To ryggfinner og gattfinner har ikke forlengede finnestråler. Det har tunfisk, begrunner Arve. Tom Abrahamsen legger seg flat som en flyndre for kritikken.

- Jeg har aldri sett en tunfisk før og har ikke noe kunnskap utover å være yrkesfisker. Det er mye større sannsynlighet for at en Ph.d. student har rett, sier Abrahamsen.

- Men hadde vi snakket om reker, hadde jeg ikke gitt meg så lett, avslutter han.Martin Holvik