Lesernes mening: Grimstad Adressetidende ønsker «å lodde stemningen før høstens kommunevalg» med en spørreundersøkelse om innbyggernes partitilknytning, syn på ordførerspørsmålet og om innbyggernes holdning til lokale stridssaker som Torskeholmen, vindkraft, eiendomsskatt og boplikt. Avisen har kjøpt undersøkelsen fra byrået InFact AS.

Leserinnlegg: Ragnar Holvik skriver leserinnlegg om Adressas meningsmåling, der et av spørsmålene omhandler Torskeholmen-utbyggingen. Foto: Privat

Nødvendige kvaliteter

Det er i utgangspunktet bra at avisen vil bidra til å skape engasjement og opplyse ulike spørsmål. Forutsetningen er imidlertid at undersøkelsen har nødvendige kvaliteter. En forutsetning er blant annet at spørsmålene er gode og avklarende. De fleste kjenner uttrykket: «Som man roper i skogen får man svar».

Når det stilles kun ett spørsmål om en komplisert sak, er en i svært ulent farvann. Torskeholmen er en slik sak. Debatten om Torskeholmen er kompleks, og det hersker stor usikkerhet om grunnlaget i debatten er den samme for de ulike aktørene. Det er bare å lese dagens leserinnlegg til styreleder i GEU, Jan Willy Føreland. Innlegget inneholder feilopplysninger og setninger som en i beste fall kan kalle halvsannheter.

Ikke to ting på en gang

Skal en belyse Torskeholmen i en spørreundersøkelse krever det lukkede spørsmål, nøytrale formuleringer og balansert utvalg av svarvalg. En bør ikke spørre om to ting på en gang. Spørsmålene skal ikke gi rom for ulike tolkninger og usikkerhet om konsekvensene av svaret.

Adressa stiller følgende spørsmål om Torskeholmen: «Hva er din holdning til utbygging av Torskeholmen med boliger, badeplass og forretningslokaler? Svar-alternativ: «Positiv», «negativ», «vet ikke».

Her spør Adressa om flere ting i samme spørsmål.

Spørsmålet og konsekvensene av svaret har en rekke tolkningsmuligheter. Respondenten kan bli satt i en tvangssituasjon. Respondenten kan være positiv til badeplass og forretningslokaler, men ikke til boliger. Svarer en da «negativ», går en mot seg selv. Svarer en «positiv» går en også på tvers av egne holdninger. Og hva betyr «boliger» i denne sammenheng? Ingen, 5, 39, 66 eller flere? En venn av meg ble ringt opp fra InFact AS i går kveld, og sa: «Jeg ble oppringt av en datastemme. La på».

Om volum og hvordan

Spørsmålet om Torskeholmen handler ikke om innbyggerne vil utvikle holmen eller ei, men om volum og hvordan. Alle jeg kjenner, ønsker en utvikling av holmen.

Adressas spørsmål om Torskeholmen er ikke brukenes til noe som helst. Svarene vil skape mer uklarhet enn klarhet i debatten. Misbruk av innbyggernes svar i spørreundersøkelse er ikke et ukjent fenomen i Torskeholmen-saken.

Undersøkelsen er godt ment fra Adressa sin side, men jeg syntes avisen skal droppe spørsmålet om Torskeholmen. Debatten om Torskeholmen trenger ikke mer forvirring og uklarhet.

Ragnar Theis Holvik