Lesernes mening: Renta stiger, strømprisene har skutt i været, matvareprisene er til å gråte av og drivstoff koster skjorta. Kombinert med et lønnsoppgjør i fjor som fikk flere til å riste fortvilet på hodet, har hverdagen til folk flest blitt betraktelig vanskeligere.

Det er mange som ser mørkt på fremtiden, og det med god grunn. Dyrtid og lavere kjøpekraft sprenger budsjettet, men allikevel er det mange som må forsøke å spare. Det er nemlig (dessverre) ikke lekende lett å komme seg inn på boligmarkedet. Vi snakker mye om sykepleierindeksen og et boligmarked i Oslo som har gått fullstendig av hengslene, men problemet er ikke geografisk avgrenset til hovedstaden.

Kravet til egenkapital ligger på 15 % av boligprisen, og dette gjelder hele landet. Så la oss si at du ønsker deg en enebolig til 3 millioner. Du må dermed ha 450.000 stående på kontoen din for at banken skal gi deg nok lån til å kjøpe boligen.

Det spiller ingen rolle om du betaler 12.000 i måneden (som etter et kjapt søk på Finn.no, slettes ikke er en uvanlig utleiepris i Grimstad), og huseieren din beskriver deg som «tidenes beste leieboer» fordi du alltid betaler på tiden. Man skulle tro at månedlige utbetalinger til husleie viser at man kan takle månedlige avdrag på et boliglån, men banken tenker litt annerledes enn oss.

Ordførerkandidat: Dan Børge Klungerbo i Grimstad SV. Foto: Privat

Så hva gjør du hvis du ikke har egenkapitalen på plass? Ett alternativ er kausjonist, altså noen som garanterer å betale lånet ditt hvis ikke du klarer det. Men hva om du ikke har en kausjonist? Nei, da står du fort på bar bakke.

Vi i SV synes ikke at du skal måtte være avhengig av foreldre eller andre parter for å betjene et boliglån. Selv som aleneboende, skal du kunne eie din egen bolig.

Så hva kan vi gjøre for å få flere inn på boligmarkedet? Jo, det finnes faktisk konkrete tiltak som kan innføres. Noe spesielt viktig for oss i Grimstad SV er leie til eie – ordninger.

Du starter med å leie en bolig, men har førsteretten til å kjøpe boligen etter noen år. Leien du betaler blir en del av egenkapitalen du ellers måttet ha for å ta opp lån i banken. Ordningen kan inneholde forskjellige boliger, tilpasset ulike stadier i livsløpet. På den måten kan man sikre at boligen man leier fremdeles er aktuell for deg, hvis du f.eks. inngår kontrakten som enslig, men får partner og barn under leieperioden. Dette er et konkret tiltak for de som har betalingsevne, men ikke egenkapital.

Ellers så er det flere forebyggende grep som kan tas, altså tiltak som skal sørge for at boligmarkedet ikke blir helt uoverkommelig for andre enn de mest ressurssterke.

1. Sette som et krav at minst 25 % av alle nye boliger skal være rimelige, hvilket gjøres ved at kommunen aktivt benytter seg av forkjøpsrett. Dette blir spesielt viktig nå som arbeidet med kommuneplanens arealdel skal i gang. Et slikt krav er ikke en del av en uoppnåelig, sosialistisk utopi, når selv Høyre-styrte Asker kommune har innført et krav om 15 % (vi ønsker bare å presse det litt lengre, fordi det må til). Slik kan man også sørge for flere universelt utformede boliger, slik at flere mennesker med funksjonsnedsettelser kan få hjem tilpasset deres behov. Plan – og bygningsloven setter kun krav om tilgjengelighet i boliger. Universelt utformede boliger vil ta hensyn til f.eks. syn, hørsel og nedsatt kognitiv evne, ikke bare fremkommelighet.

Inkludert: Også for deler av Homborsund ønsker Grimstad SV boplikt. Foto: Martin Haugen

2. Boplikt i sentrum, og deler av Fevik og Homborsund. Grimstad er en vekstkommune, og dersom alt går etter planen med Morrow-etableringen, vil befolkningsveksten øke enda mer enn SSBs estimeringer tilsier. Da må vi sørge for å ha tilstrekkelig med boligreserve. Dette oppnår vi ikke ved at folk kjøper opp hus og bruker dem som fritidsboliger. Ved en økt etterspørsel etter boliger, men et begrenset marked, kan prisene fort stige til himmels og budrundene gå helt amok. Da blir det i hvert fall vanskelig for mennesker uten over gjennomsnittlige høye lønninger å bosette seg i Grimstad, og det strider med vårt mål om en kommune med rom for alle. Å innføre boplikt har heller ingen tilbakevendende kraft, slik at boliger allerede regulert som fritidsboliger forblir fritidsboliger. Dessuten har vi god tro på at flere bosatt hele året, vil være bra for næringslivet og generelt en mer levende by. Det er faktisk litt trist med nabolag hvor flesteparten av vinduene kun er opplyst i ferier.

La oss ikke havne i en situasjon hvor det er markedet som bestemmer hvem som kan og ikke kan bosette seg i kommunen vår. Ja til et Grimstad for de mange, ikke for de få!

Dan Børge Klungerbo

Ordførerkandidat for Grimstad SV