annonse

Opprykket kan bli kostbart

: Det er ikke bare-bare å bli 1. divisjonsklubb, og Jerv og stadion-eier Grimstad kommune blir pålagt mange krav foran neste års sesong. TV-fasiliteter og flere sitteplasser er hovedtingene som Jerv må ta tak i før sesongen 2015. Arkivfoto (Foto: )

Jerv har blitt 1. divisjonslag, noe som merkes. Kravene fra Norges Fotballforbund er ikke få. – Det blir omfattende og kostbart, sier Svein Flo i Grimstad kommune.

  • Anna Torp Kvasjord Anna@gat.no

Onsdag hadde han og Ove Bach fra kommunen sitt første møte med Norges Fotballforbund etter at Jerv sikret opprykk til 1. divisjon. Her fikk de presentert en del krav som stilles til 1. divisjonsklubber og eiere av banen, som Grimstad kommune er. Med på befaringen var også Ola Syse fra Jerv, og TV-team fra TV2 og C-more

– Det er en del ting vi må forbedre her på stadion, særlig med tanke på TV-overføringen, sier Svein Flo, enhetsleder for kommunaltekniske tjenester.

Levermyr må i likhet med andre 1. divisjons-stadioner ha en plattform på 2,5x 6 meter som kan brukes til filming for TV-stasjonene. Om denne plattformen kan få plass under taket på hovedtribunen er en ting kommunen og eventuell utbygger må vurdere, hvis ikke må de bygge ut en platting på den gamle tribunen med tilhørende tak.

– Vi ønsket å ha et møte med NFF så fort som mulig etter at opprykket var klart, for å få en del avklaringer. Vi visste at det ville bli en del jobb for oss i tiden fremover, og det er det helt klart at det blir, sier Flo.

Feil trappetrinn

Forbundet har også bestemte krav for hvor mange sitteplasser det skal være på stadion. 800 enkeltseter skal det være, samtidig som at ikke mer enn 40 prosent av stadionets totale godkjente publikumskapasitet kan være ståplasser. Dagens ståtribune er for øvrig ikke godkjent, da trappetrinnene ikke er slik de skal være, og siden det mangler bølgebrytere.

– Trappetrinnene våre er 30 centimeter og ikke 20 som de skal være, og det er ikke greit. Stakkars NFF, de har disse internasjonale reglene som de må pålegge oss igjen, men det handler jo om trygghet, sier Ola Syse i Jerv.

I bestemmelsen fra NFF heter det også at «Et klart avgrenset område skal reserveres for henholdsvis hjemme- og bortelagets supportere, på hver sin tribune. Hver sektor skal ha tilgang til egne toaletter for både menn og kvinner, samt kiosk/utsalgssted som selger forfriskninger».

– Dette er noe Jerv som klubb må se litt på hvordan de vil løse, men siden tribunen ikke er godkjent tenker vi at vi kommer til å stenge av en stor del av den. Det er ikke mulig å få til noen utbygging av tribunen før våren, og vi har heller ikke midler til det. Vi må se om vi kan rive tribunen og bygge opp en enkel en etter hvert, men det blir nok ikke i år, sier Flo.

Han må sørge for at gamletribunen får mellom 200 og 250 nye stoler før sesongen braker løs neste vår, og altså se på muligheten til å finne et sted hvor TV-teamene kan stå, med tak over hodet. Dette er to krav som de ikke kan få dispensasjon for.

– Jeg venter på referatet fra NFF, så får vi sette oss ned og se på hva vi kan gjøre videre derfra, sier han.

Dispensasjoner

Forbundet har mange krav, men heldigvis for kommunen og Jervs del må ikke alle innfris det første året.

I NFFs bestemmelser står det blant annet at klubber i 1. divisjon må ha en bane med undervarme, og stadionet må også ha flomlys.

– Det er en del kriterier som skal oppfylles, men man kan også få en del dispensasjoner. I løpet av vinteren må Grimstad kommune lage en handlings- og fremdriftsplan på hvordan de vil løse disse kravene, som NFF skal godkjenne. Men noen av kravene kan det fort gå fem år før blir innfridd, for det går jo ikke an å bare komme med krav her, det koster jo penger også, sier Ola Syse.

Hjelp fra Start

Til tross for at Levermyr nok må gjennomgå en del opprustning de nærmeste årene, om Jerv skulle forbli et 1. divisjonslag, er det mye som er bra der også.

– Vi fikk tilbakemeldinger på at vi var helt i toppen i Europa når det kom til garderobefasiliteter, dopingrom og slik, så det er hyggelig å høre. Det er nok TV-overføringen som i første runde blir det kostbare her, sier Syse.

Jerv må også ha en reservearena tilgjengelig. Denne banen skal kun brukes om noe veldig uforutsett skulle skje.

– Banen må nesten bli bombet før en eventuell reservebane skal kunne brukes. Sør Arena er et alternativ, da stadion på Landvik har for dårlige fasiliteter. Vi har for øvrig hatt en veldig fin dialog med Start etter at opprykket ble klart, og de vil gjerne hjelpe oss. Noen av oss skal trolig bort og se hvordan de arrangerer i helgen, sier Syse.

– Hvordan føles det å bli prakket på så mange krav fra forbundet?

– Det er mye tøffere krav enn vi hadde tenkt i utgangspunktet, men jeg synes egentlig det her er litt spennende også. Vi har en fin dialog med kommunen, og vi hadde en fin dialog med NFF, så jeg er sikker på at vi kommer til å få det her bra til, sier Syse.

– Hvor skal Grimstad kommune hente midlene fra for å innfri kravene fra NFF?

– Det vet vi ikke ennå, men det er klart at det her vil koste en del. Vi må bare sette oss ned å se litt nærmere på det, men ja, det blir omfattende og kostbart, avslutter Flo.