Grimstad sportsskyttere (GSS) hadde i helgen åpent skytestevne i klassen luftpistol, i Fevikhallen. Her går det i dag på manuelle blinker, men prosjektleder Tarjei Ravn i GSS kan fortelle om en 46 år gammel klubb med store planer.

For det er en målsetting om at hele anlegget i løpet av det kommende halve året har blitt modernisert og oppgradert. Når dette er gjort, vil klubben forsøke å få enda flere ungdommer og yngre interessert i skyttersporten.

Satser

Adressa fikk en prat med toppskytter Stian Lauvrak og prosjektleder Tarjei Ravn, i forbindelse med det åpne stevnet til Grimstad Sportsskyttere i Fevikhallen. Sammen med juniorskytter Erik Haglund er Lauvrak to av medlemmene som er mest treffsikre.

– På mandager har vi trening for ungdom og dem vil vi gjerne ha flere av, med i skyttersporten. De yngre skytterne begynner med luftvåpen, og det du lærer der, gir en god basis for å senere gå opp i klassene på våpen, forklarer Lauvrak.

Gammelt: Anlegget som medlemmene bruker i Fevikhallen, har behov for modernisering og oppgradering. Foto: Baard Larsen

– Selv skyter jeg egentlig alle klasser, men det går mest i luftvåpen, kaliber 22 (fin) og kaliber 32 (grov). For min del startet det med sikkerhetskurset i 2018, og de siste tre årene har jeg skutt aktivt og trent to til tre ganger i uken. Både under luftpistoltreningene på onsdagen, og med egentrening i helgene, sier han videre.

Mesterskap

Framover regner Stian Lauvrak med at han kommer til å skyte litt mer i kaliber 22 og kaliber 32, ettersom første større stevne blir Vårfelten i april. Her er hans plan å delta i både militær klasse og revolver-klassen. Men før den tid, blir det mye trening, for å få skutt seg inn med våpen etter vinteren.

Rekord: Erik Haglund, her avbildet i en annen forbindelse, slo nylig en over 20 år gammel kretsrekord. Foto: Arkiv/Kjetil Karlsen

Erik Haglund er for øvrig rangert på topp fem i Norge som beste juniorskytter samlet, og beste feltskytter som junior. Lauvrak har vært inne i topp ti på baneøvelser i fjor, og har som Haglund notert seg for en rekke rekorder. Rekorden til junioren er 563 poeng i klassen hurtig fin, mens Lauvrak har 586 poeng i hurtig fin som beste resultat.

– I løpet av en uke kan det fort være opp mot 40 medlemmer som er innom i hallen for å trene. Og det skytes her under organisert trening fire dager i uken, men det kan skytes her alle dager, om du også er med på egentrening, forteller styremedlem og leder for pistol i GSS, Tarjei Ravn. Han er også prosjektleder for det som klubben nå jobber aktivt med å få gjennomført.

Prosjektansvarlig: Tarjei Ravn jobber med planene for å få rustet opp GSS’ gamle anlegg på Fevik. Foto: Baard Larsen

Prosjekt

– Nå har vi begynt på et prosjekt, som går på å få renovert anlegget i Fevikhallen. Det er snakk om å bytte lys, bytte vegger og tak samt gulv, få satt inn bedre ventilasjonssystem, og få på plass elektroniske skiver. For å nevne noe. Nye elektroniske skiver er godkjent for kaliber inntil 9 mm., men vi kommer til å sette en begrensning på luftvåpen, kaliber 22 og kaliber 32, så det ikke blir for stor slitasje på blinkene, kan prosjektlederen videre berette.

– Om alt går etter planen, skal dette moderniserings- og oppussingsprosjektet være klart til høsten. Da håper jeg at v kan få flere ungdommer inn i klubben som medlemmer og aktive skyttere. For vi har tro på at det å skyte på elektroniske blinker, eventuelt også figurer, er mer attraktivt enn å skyte på gamlemåten, sier Ravn.

Topp: En av de beste skytterne på luftpistol i Grimstad sportsskyttere, er Stian Lauvrak. Foto: Baard Larsen

– To andre momenter, som jeg tenker er viktige å nevne, er at en undersøkelse ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), viser at skytetrening for elever med konsentrasjonsvansker, gir dem bedre karakterer i alle fag. I tillegg er dette en sport som er billig å holde på med. For ungdom holder vi våpen. De betaler bare for ammunisjon, som ikke koster så mye. GSS’ langsiktige mål er å bygge opp et godt og stort ungdomsmiljø, avslutter Tarjei Ravn.