Anita Nielsen eier hoppen sammen med sin datter Ida. Til daglig driver hun Interoptik i Arendal. Mandag ble det nervepirrende minutter foran datamaskinen. Så nervepirrende at hun glemte å åpne butikken.

– Hahaha, huff ja. Jeg var så opptatt med å trykke refresh på datamaskinen for å se listene, at jeg helt glemte å låse opp døra i butikken. Plutselig banket det på ruta og der sto det en kunde, som ville inn. Da var det bare å løsrive seg fra maskinen og låse opp, ler hun.

Heldigvis har hun utsikt fra kontorpulten til døra, slik at ikke ventetiden kostet kunder.

– Nei, det gikk greit, sier hun i en pressemelding.

Jubel

Når så først listene over de 12 deltakerne kom på hjemmesiden til Det Norske Travselskap, kunne hun slippe jubelen løs. Hennes øyenstein Lilje Bausa var endelig med i NM.

– Ja, da gråt jeg en skvett. Jeg har forsøkt å komme med to ganger før. Første gangen hadde vi ikke nok penger, da hestene må ha tjent en halv million for å få plass. I fjor hadde vi ikke nok poeng. Men så i år skulle det lykkes. Jeg har sagt at dette nok er den siste sjansen vår. Neste år planlegger jeg nemlig å bedekke henne, forteller Nielsen videre i pressemeldingen.

Nå er familiehesten eneste hoppe fra Agder i mesterskapet. I løpet har den trukket et perfekt andrespor. Vinneren får 250.000 kroner.

– Det er sterke konkurrenter med, så vi får sikte oss inn på en så god premie som mulig. Fra dette sporet kan vi få teten fra start og så slippe føringen til favoritten som står to spor utenfor oss. Da kan alt skje. Uansett er det stort å få være med. Det er de 12 beste hoppene i landet som møtes. Jeg er så stolt av hesten min, stråler hun.

Dominant

En annen som kan være stolt, er hjemmetrener Øystein Tjomsland. Ikke mindre enn sju hester har han fått med i de to NM-løpene. Fem hingster i åpen klasse, og to hopper i hoppeklassen.

Sørlandets dominerende travtrener har med det stadfestet sin dominans mer enn noensinne.

En annen som kan smile er oppdretter Gustav Larsen. Han er mannen som har skapt tre av deltakerne i den åpne klassen. Suksess-oppdretteren har nemlig født fram topphingstene Grislefaksen G.L., Grisle Tore G.L. og Grisle Odin G.L. fra sin base på Lindesnes. Det har ingen annen oppdretter i Norge klart før ham.