Mandag 30. oktober gikk Rune Halvor Danneborg bort, i en alder av bare 67 år. Bare 13 dager etter sin bursdag. Dette sto å lese i dødsannonsen i Grimstad Adressetidende torsdag.

Fredag ble Danneborg sendt av gårde på sin siste etappe, da han ble gravlagt med sine nærmeste til stede.

Mangeårig entusiast

Mangeårig kartleser for Rune Danneborg, Henning Elvekrok, la ut en melding om dødsfallet på sine Facebook-side. Her strømmet det raskt inn mange kondolanser, også fra utlandet.

– En av bilsportens gentlemen har dessverre brått og uventet forlatt oss, skriver en av Danneborgs rallyvenner gjennom 20 år på sosiale medier.

Det var alltid så trevligt att träffa Rune. Vi har haft många roliga fighter i Hässleholm, lyder kondolansen fra en svensk rallyfører.

En ekte gentleman det har vært er ære å kjenne. Vi har delt biler, mekanikere, kartlesere, førere og gode røverhistorier om hverandre i snart 20 år. Dette var ufattelig trist, er noe av responsen fra en annen i miljøet.

Trist. En av rallysportens fremste pådrivere, påpeker en annen venn i en kondolanse.

Stas: Denne Mini WRC-en, som hadde 1,6 liters motor på 330 hk/600 Nm, var Norges råeste rallybil da Danneborg kjøpte den i 2014. Her fra testingen samme år, utenfor Spydeberg. Foto: Arkiv/Baard Larsen

Rally Grimstad

Gjennom 18 år var Rune Danneborg rallyfører, med Henning Elvekrok som sin trofaste kartleser. Men de første årene 67-åringen, som opprinnelig var fra Asker, kjørte rally, var samboer Gunn Valbeland ofte kartleser. I 2005 var Rune med på å arrangere historiens første rally i Grimstad, som den gang het BEMA Sommer Rally Grimstad.

Han forsto viktigheten av å få omtale av arrangementet, og utfordret så vel Adressa som Agderposten, til å stille med gjestekartleser. Selv kjørte han den gang, som mange ganger senere, i hjemmerallyet. Og har det beste resultatet av en lokal rallyfører, med en tredjeplass.

Nettopp KNA Rally Grimstad ble Rune Danneborgs siste rally. Da måtte han bryte på hjemmebane under årets arrangement 19. august i år. Han var også leder av KNA Aust-Agder i en årrekke.

Suksess: I det første løpet med Minien ble det totalseier til Rune Danneborg og kartleser Henning Elvekrok i Lille Mats rallysprint 2014. Foto: Innovation Motorsport

Gentleman

– Jeg kjørte første gang med Rune som kartleser for 20 år siden, og var fast kartleser i 18 år. Rally Grimstad var på mange måter «hans» løp, og noe som betydde veldig mye for Rune. Mange skriver at en av rallysportens gentlemen har gått bort, og han var en gentlemans driver. Han var de siste årene ikke opptatt av toppresultatene, men å profilere sporten. Det å sette Grimstad på Norges rallykart, var noe Rune Danneborg klarte, sier Henning Elvekrok fra Vestfossen, som kjente Danneborg i over 20 år.

– Han var engasjert i Norges bilsportforbund, Rally Grimstad og KNA Aust Agder. Rune var jo lidenskapelig opptatt av gromme biler, både i rally og privat. I mange år hadde han Norges råeste rallybiler. Jeg tenker spesielt på Minien han kjøpte, der vi vant det første rallyet vi kjørte med den bilen. Det var Lille Mads i Sverige, og det var nok karrierens høydepunkt at det ble seier med den nye grombilen i akkurat dette løpet, legger han til.

Forretningsmann: I yrkeslivet var Rune Danneborg daglig leder og eier av suksessbedriften Aquapartner AS. Foto: Arkiv/Baard Larsen

– Det som kjennetegnet han, var nok engasjementet og lidenskapen. Han la egentlig opp etter Rally Grimstad, men etter kort tid, var det klart at han ikke ville la hjelmen støve ned. Lysten til å kjøre veteranklassen, var så stor at det luktet comeback for både han og rallyet neste år. Rune var også en dyktig forretningsmann, tok seg tid til å nyte livet, bruke penger på sin lidenskap, og var for meg en utrolig god sparringpartner i næringslivet i tillegg. Det er en stor profil, og en god mann, som har gått bort, avslutter Henning Elvekrok.