annonse

Fjæres ukjente OL-helt

: kraftkar. Dette bildet er tatt av fotograf Gustav Borgen, og personen på bildet er mest sannsynlig Jacob Gundersen fra Fjære, men det kan også være bryteren Alfred Gundersen. foto: norsk folkemuseum (Foto: norsk folkemuseum)

Før OL i 1908 spurte fribryteren Jacob Gundersen fra Killegård om å få representere Norge i London. Det endte nesten med gull.

OL i London nærmer seg, men det mange ikke vet er at vi i distriktet har hatt en ekte OL-helt som tok medalje i samme by for 104 år siden.
Den for mange av oss ukjente, lokale helt Jacob Gundersen (navnet er også skrevet Jakob enkelte steder), ble født 29. oktober 1875 på Killegård i Fjære, og han døde januar 1968 i Westchester, New York.
Jacobs far var murer. Han var ikke så store karen, men hadde store krefter. Disse kreftene hadde forplantet seg til sønnen. Etter konfirmasjonen fikk Jacob arbeid på Fevik Skibsbyggeri, og allerede da la han store krefter for dagen. Senere reiste han til sjøs. Han begynte da å interessere seg for brytesporten.     
Omsider havnet Gundersen i USA. Der giftet han seg med en søster til bryggeformann Morholt fra Grimstad. I USA ble det fart i treningen, og etter hvert ble han en fryktet motstander over hele USA. Da OL skulle arrangeres i London 1908, skrev han til Norge og spurte om det var mulig å representere Norge i mesterskapet.

Kom til finalen

Tilbudet ble godkjent, og Gundersen fikk starte i bryting, tungvekt fristil, der han kjempet seg fram til finalen. I den første kampen vant Gundersen over West fra England. Deretter beseiret han briten Humphreys. I nest siste kamp slo Gundersen Nixson, også han fra England. Lørdag 25. juli 1908 gikk den siste og avgjørende kampen. Der tapte han mot engelskmannen George 0’Kelly, som etter 13 minutter og 27 sekunder fikk lagt Gundersen på ryggen. Dermed ble det olympisk sølvmedalje på Fjæremannen. Gundersen gjorde seg bemerket som en elegant og fin bryter. Kun O’Kellys større og brutale kraft maktet å beseire vår verdige representants utmerkede bryting.
Før London-OL vant Jakob Gundersen fire gull- og en sølvmedalje i bryting i USA. Han var også amerikansk mester i bryting for amatører.

Fikk folkefest på Vik

Søndag 9. august 1908 ble det i kommunelokalet på Vik holdt folkefest for den hjemkomne OL-helten fra Fjære. Festen begynte klokken 16 og varte helt til klokken 20. I sin tale understreket emner Karl O. Knutson betydningen av hva Gundersen hadde gjort på sportens område for å hedre sitt fedrelands flagg, farger og ære.
Han håpet at festen ville bli en spore for ungdommen til å få en levende interesse for en god og sunn idrett. Skolestyrer Berulvsen holdt en velformulert festtale som ble avsluttet med et tre ganger tre hurra for hedersgjesten.
Ordfører i Fjære, Ole Ribe, overrakte på vegne av festkomiteen Gundersen en gave, en suppeskje av sølv, til minne om festen. Til slutt takket Gundersen for gaven og for den store oppmerksomheten som ble vist han. Festen hadde samlet ca. 350 personer.
Dag Otto Lauritzen vant bronse i landeveisritt i Los Angeles 1984, og Monica Knudsen fra Birketveit var med på det norske fotballandslaget som vant gull i Sydney OL 2000. Dermed stiller Fjære sterkt når det gjelder OL-medaljer.


Gunnar Dokkedal

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på gat.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.