Ivrig: Tore Gundersen er en av Grimstad Golfklubbs beste – og ivrigste spillere. Foto: Rikke Printz

Deler golfinteressen sin med skoleelevene

Tore Gundersen elsker å spille golf, og han tar gjerne med seg skoleelevene sine til Hodnebrog for å gi de mestringsfølelsen på en helt ny arena.

Tore Gundersen er lærer, og enkelte formiddager kan han sees på golfbanen i skoletiden, omgitt av barn som hører hjemme på 4.–7. klassetrinn.

Driving-rangen (treningsområdet) er full av ivrige elever som jubler både over egne og andres golf-prestasjoner. Utstyr får de låne av klubben, og Tore selv står selvfølgelig for undervisningen.

– Noen barn strever både med teoretiske fag og vanlig kroppsøving. Det gjør derfor ekstra godt å se brede smil i ansiktene på dem som kanskje sliter litt i klasserommet. Det å også høre dem plystre når de setter seg på sykkelen for å dra hjem etter endt økt er fint. Barn lærer seg teknikkene ganske så fort. Og den gode selvfølelsen de får av å lykkes tar de med seg tilbake til de vanlige skoletimene, sier han.

Mestring: Tore Gundersen tar gjerne med seg elevene sine til Hodnebrog. Her opplever mange mestring på en helt ny arena. Foto: Rikke Printz

Tore snakker seg varm om hvor viktig mestringsfølelse er for barn. Og i golf mestrer alle, fordi alle spiller ut fra sitt eget nivå. Selv om golf trolig er en av de mest sosiale idretter som finnes, så er det umulig å ødelegge for andre. I golf får ingen «kjeft» fra sine medspillere. Går ballen til skogs eller i bekken så er det bare en selv som straffes. Selvmål eksisterer ikke i golf.

– Dessuten utvikler golfere ferdigheter som kan komme godt med i andre idretter, forteller Tore Gundersen, og henviser til skandinaviske toppidrettsutøvere i andre sportsgrener som også spiller golf. Golf gir fysisk trening og frisk luft samtidig med at man har det gøy. I tillegg er det sosialt; mange henger sammen på golfbanen store deler av året. Det er avstressende, og det er en flott familieaktivitet. Det er ikke så mange sportsgrener der vi ser tre generasjoner som konkurrerer mot hverandre.

Snart 20 år med golfkøller

Tore selv kjøpte sine første golfkøller i 2001 og tok VTG- (Veien-Til-Golf-) kurs i 2005.

– Skikkelig «hekta» ble jeg først i 2008, og i dag har jeg turneringsgjengens laveste handikap på 2,6. Det er jeg stolt av, forteller han.

Tore er ofte å se på golfbanen, både som spiller og instruktør. Han har også engasjert seg i driften av klubben, blant annet har han vært leder av Sportsutvalget i ti år. Sist, men ikke minst, har han gjort en stor innsats for å øke interessen for golf hos barn og ungdom.

– Golf er faktisk en lett sport å lære, forteller han.

– Enkelt forklart gjelder det å få golfballen i hullet på færrest mulig slag. Selv om det alltid er en fordel å være i god fysisk form, så er dette ikke så viktig når du skal lære å mestre golf. Derfor er golf en fantastisk sport for barn som ikke trives med mer kondisjonskrevende idretter. Golf gir barna mestringsfølelse, og så kommer kondisjonen etter hvert, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dessuten slipper en golfer, i motsetning til en håndball- eller fotballspiller, å føle at han eller hun ødelegger for laget. I golf konkurrerer vi hovedsakelig med oss selv. Det er lett å måle fremgangen, og konkurranseregler er laget for å utligne forskjeller i ferdigheter slik at den mindre gode kan vinne over den som er bedre. Alle stiller med likt utgangspunkt, reglene er lette å lære, og golf kan spilles av alle. Ikke minst er det enkelt å trene seg til å bli bedre, sier han.

Tore forteller videre at de fleste som begynner å spille golf som barn forblir aktive golfspillere livet ut. Utøvere av mer tradisjonelle barneidretter som fotball og håndball faller gjerne fra i 14–16 årsalderen. Golf kan læres, mestres og utøves uavhengig av alder. Derfor er golf også bra i et langsiktig folkehelseperspektiv.

«Sammen blir vi bedre»

Selv har Tore Gundersen i løpet av årenes løp blitt en av Grimstad Golfklubbs aller beste spillere, og nylig klinket han til med seier da klubben arrangerte 54 hull-match på Hodnebrog.

– Det var 3. året på rad, forteller han stolt.

– Veldig gøy, men det var ingen overlegen seier, det var jevnt i toppen, legger han til.

– Hva har du selv gjort for å bli så god?

– Jeg har trent mye, og jeg begynte tidlig å spille turneringer. Og så har jeg alltid hatt en urokkelig tro på at jeg hele tiden kan bli bedre. I tillegg har jeg ekstra god hukommelse, jeg kan memorere golfrunder som vi hadde for flere år siden, og huske antall slag hver av oss hadde. Denne egenskapen gjør det enklere for meg å huske hvor det er bra å ligge med tanke på de neste slagene, forteller han.

– Vi er en liten gjeng som spiller sammen nesten daglig, og vi har evnen til å gjøre hverandre gode. «Sammen blir vi bedre» er vårt motto, legger han til.

– Har du barn som golfer?

Ja, tre sønner som alle er medlemmer i klubben. Jeg har en datter også, men hun har så langt ikke vist noen interesse for golf. Håpet mitt er at hun i alle fall gifter seg med en golfer, ler han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og så er jeg så heldig at jeg har en kone som lar meg spille så mye jeg vil.

– Har du et godt råd å gi til de som synes golf er vanskelig?

– Så absolutt. Aldri gi opp! Uansett hvor dårlig en runde måtte gå. Det tror jeg er den beste egenskapen jeg selv har med tanke på å vinne matcher. Det er ikke over før det er over.

Rikke Printz

Grimstad golfklubb