Anita Nicolaysen og Jens Otto Dolva ble i går kveld overrakt Bygningsvernprisen 2010 for sin innsats med å restaurere Nøgternhedens sal. Prisen deles hvert år ut av Adressa og Byselskapet.
Anita Nicolaysen og Jens Otto Dolva ble i går kveld overrakt Bygningsvernprisen 2010 for sin innsats med å restaurere Nøgternhedens sal. Prisen deles hvert år ut av Adressa og Byselskapet.

Pris for Nøgterhedens sal

Årets bygningsvernpris går til Anita Nicolaysen og Jens Otto Dolva. De har lagt ned mye arbeid i oppussing av Nøgterhedens sal etter gjenoppdagelsen for to år siden.

– Dette var utrolig hyggelig og en kjempemotivasjon for oss som er opptatt av bygningsvern, og ikke riving og modernisering, sier Dolva om utmerkelsen han og Nicolaysen ble overrakt i går kveld under Byselskapets generalforsamling på Berge gård.

Oser historie

– Vi ønsker å benytte anledningen til å takke for all støtte og positive tilbakemeldinger fra ulike personer underveis i prosessen. Men selvsagt først og fremst en takk til dem som nominerte og ga oss prisen. Vi er både stolte, ydmyke, og en smule beæret, sier han og legger til at restaureringen har vært slitsom, men også utrolig givende.

– Det oser historie av bygningen i Løkkestredet 7 og den gamle salen. Opplevelsen har vært som en reise tilbake i tid. Gjennom lag på lag med gulvbelegg, malingslag og ulike inngrep som man under tiden har funnet hensiktsmessig og nødvendig. Helt tilbake til det uttrykket salen hadde den gang den ble bygget som et samlingssted og sal for byens tilreisende og dets innbyggere. Nå håper vi salen igjen kan fungere nær opp til den opprinnelige intensjonen, til glede for alle i Grimstad og kanskje især de som er opptatt av det opprinnelige grimstaduttrykket og sjelen.

Originale farger

Adressa skrev første gang om gjenoppdagelsen av Nøgterhedens sal i september 2009. Da kunne Anita Nicolaysen fortelle at ekteparet hadde revet taket i leiligheten ved siden av Café Ibsen, og at det hadde åpenbart seg en himling som de ikke hadde hjerte til å skjule igjen.

Istedenfor å bruke rommet til utleie, som planen egentlig var, bestemte de seg for å restaurere det store rommet å bruke det til selskapslokale, foredrag, revyer og andre kulturelle innslag. Disse planene er nå en realitet, og den lille scenen som også dukket opp, fungerer godt til ulike formål.

– Fargene var der, og bæringene. Vi har fått hjelp til å måle fargene, så det skal være eksakte originale farger, fortalte kaféeieren i fjor.

I begrunnelsen for tildelingen av Bygningsvernprisen heter det blant annet:

– «Nøgterhedens sal» ble gjenoppdaget ved en tilfeldighet for to år siden. De to prisvinnerne har siden lagt ned mye arbeid for å få salen rekonstruert så nøyaktig som mulig for å kunne bruke den til sitt opprinnelige formål, hyggelige sammenkomster og trivelige kulturarrangementer.

Juryen har bestått av Kathrin Pabst, Paal Malde og Trond Audun Berg.

Les mer om blant annet husets historikk i lørdagsutgaven av Adressa