Solveig og Einar Knutson er en av to som i år mottar bygningsvernprisen for sin gamle gård Lunde. De har blant annet byttet taksteinene og malt hus og vinduskarmer i originale farger. Verandaen til høyre i bildet er det også brukt mye tid på å sette opp slik den opprinnelig var.
Solveig og Einar Knutson er en av to som i år mottar bygningsvernprisen for sin gamle gård Lunde. De har blant annet byttet taksteinene og malt hus og vinduskarmer i originale farger. Verandaen til høyre i bildet er det også brukt mye tid på å sette opp slik den opprinnelig var.

Mange år med restaurering

Ekteparet Knutson har brukt mange år på å restaurere ærverdige Lunde gård. De synes det er koselig at noen har lagt merke til arbeidet med sveitserhuset, og at de i år mottar bygningsvernprisen. Utmerkelsen er i år delt mellom to Heinecke-hus, Lunde gård og Skallebergs hus,

Litt sør for Rykenefossen, strategisk plassert der Nidelva er smalest å passere, ligger Lunde gård, bygget av overrettssakfører Carl Anton Boe.

Han engasjerte byggmester Heinecke til å sette opp et nytt hovedhus etter moten i sveitserstil i 1885. Huset fikk 17 rom som skulle imøtekomme plassbehovet.

Restaureringsarbeid

Familien Boe solgte huset, og det skiftet eier et par ganger før det kom i familien Knutsons eie i 1928. Nå tilhører det Einar Knutson, tredje generasjon, som har lagt ned en betydelig innsats og sum for å restaurere og bevare den gamle gården.

– Taket har vi fikset mye på, og vi har lagt på hollandske takstein. De var ganske slitt, for de var jo over 100 år gamle, forteller Knutson. Han bor på gården sammen med kona Solveig.

– Vi satte også opp verandaen bak. Det gjorde også litt susen, supplerer hun, og ekteparet forteller at de forsøkte å få den så autentisk som mulig ved å se på et gammelt fotografi.

Høyt under taket

Huset har en grunnflate på ca. 300 kvm, og deler av det har to etasjer. Eierne nevner blant annet høyden under taket når det blir snakk om hva de synes er husets egenart og også fasongen på svalgangen på utsiden er fin.

– Den liker jeg veldig godt, og den er veldig praktisk, for en kan blant annet gå tørrskodd ut for å hente ved, sier Einar.

Utvendig preges huset, i tillegg til svalgangen som tidligere knyttet tjenesteboligene til hovedhuset, av sveitserdetaljeringer, spesielt formede utskjæringer og uvanlige vinduer.

Familien har også innvendig forsøkt å opprettholde et autentisk miljø. Huset har flere originale jernovner, og flere rom har utsmykkinger av gips i taket. Fargene på veggene er også etter hvert tilbakeført til det opprinnelige.

Mer om saken i papirutgaven.