Gøy. (F.v.) Peter Løvdahl Oseland, Ole Christian Hondrelis Svennevig og Aleksander Nikolaos Hondrelis Svennevig synes det er gøy å jobbe med utvikling av apper, og nå holder de på med en app for kunstnere som vil dele sitt arbeid med omverdenen.
Gøy. (F.v.) Peter Løvdahl Oseland, Ole Christian Hondrelis Svennevig og Aleksander Nikolaos Hondrelis Svennevig synes det er gøy å jobbe med utvikling av apper, og nå holder de på med en app for kunstnere som vil dele sitt arbeid med omverdenen.

Vil nå hele verden med app

Peter (14), Ole (12) og Aleksander (15) har planer om å lage en app som lar kunstnere dele og rangere hverandres kunstverk.

De tre ungguttene har som hobby å lage mobilapplikasjoner, såkalte apper. En app er et program som har en bestemt funksjon, og er spesielt mye brukt på smarttelefoner.

De har allerede laget appen «Cheat codes for GTA V», som er lastet ned mellom 3000 og 4000 fra App store. Mens denne suksessen har videospillentusiaster som målgruppe, sikter trioens nye app seg inn på kunstnere som vil dele sine kunstverk med andre.

– Vi har designet klart til en kunstapp. Det store med den er at du kan få en rangering, en rating i stjerner. Du får også kommentarer fra andre brukere, forklarer Aleksander Nikolaos Hondrelis Svennevig.

Kommentarer til kunstneren

– Det spesielle er at kommentarene ikke blir offentlige. De sendes direkte til personen som har lagt ut bildet. Det er for å hindre slåsskamp i kommentarfeltet, sier han.

Positiv. Kate Nordstrand skryter av ideen om å lage en kunstapp. Hun tror dette er noe mange kunstnere kan ha nytte av.
Positiv. Kate Nordstrand skryter av ideen om å lage en kunstapp. Hun tror dette er noe mange kunstnere kan ha nytte av.

Rangeringen av kunstverkene blir imidlertid mulig å se for alle som bruker appen. Denne rangeringen er gjennomsnittlig antall stjerner kunstverket har fått av andre brukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har også tenkt å ha «editor’s choice», hvor vi plukker ut noen kunstverk vi synes er bra, så andre kan gå inn og se på dem, sier de.

Fikk pengegave

Nylig fikk de tre guttene en kjærkommen gave i arbeidet med appen. Losfondet trakk nemlig ut deres søknad blant 160 andre, og de får dermed 10.000 kroner til utviklingen.

– Vi har designet appen, men ikke kodet den. Det er det vi trenger pengene til. Planen er å leie inn noen som kan hjelpe oss eller gjøre det for oss, forklarer Peter Løvdahl Oseland.

– Hvordan kom dere på denne ideen?

– Jeg var på hytta, og der så jeg et fint bilde. Jeg tenkte på hvor man kunne legge det ut, og tenkte på Instagram, men ville ha noe spesifikt for kunst, forklarer Aleksander Nikolaos Hondrelis Svennevig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tenker stort

– Vil dere satse på å nå lokale kunstnere med appen, eller dere nå ut mer internasjonalt?

– Hele verden, kommer det kjapt fra Aleksander Nikolaos Hondrelis Svennevig.

Planen er at appen skal være gratis, men det kan bli muligheter for litt inntjening likevel.

– Det kan hende vi setter inn noe reklame, men ikke noe som forstyrrer, sier Ole Christian Hondrelis Svennevig.

I første omgang skal appen lages til salg på Apples App store, hvor Iphone-brukere laster ned sine apper. Senere kan det også bli aktuelt med en versjon for Android-telefoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke like stort som Facebook

– Har dere satt noe mål for hvor mange dere vil nå med denne appen?

– Vi håper å få så mange nedlastinger som mulig, sier Aleksander Nikolaos Hondrelis Svennevig.

– Det hadde vært gøy med 4000-5000, sier Oseland og smiler.

– Det vil nok kanskje bygge seg opp, hvis det skal være et sosialt nettverk. Ikke like stort som Facebook, men, sier Aleksander Nikolaos Hondrelis Svennevig og smiler.

Navnet på appen er ennå ikke bestemt, men det vil trolig ha ordet «art» i seg, som er kunst på engelsk. Det at appen er på engelsk er også for å kunne nå ut til et internasjonalt publikum.

Får skryt

Kate Nordstrand er en av Grimstads lokale kunstnere, og driver lokalet Art no. 1 i Øvre Tverrstredet. Hun synes guttenes idé er veldig god.

– Det er en kjempeidé, glimrende. Og det er så kult at de velger kunst. Det kunne jo vært sport eller hva som helst, sier Nordstrand.

– Det å formidle kunst er veldig viktig. Jo flere som formidler det, jo bedre. Kunstnere er ikke så flinke til å selge seg selv, sier Nordstrand.

– Kunst må ut, og det gjelder alle former, legger hun til.

Skilte seg ut

Prosjektleder for Losfondet Karoline Rise Nøstdal sier det er uvanlig at det søkes om støtte til utvikling av apper.

– Denne søknadsrunden hadde vi 160 søknader. En søknad om apputvikling har vi aldri fått tidligere, så det var det første vi falt for. De hadde lagt ved skisser, og en link til en app de har lagd tidligere, sier hun.

– Det er også sjarmerende at de er så små og har så stort engasjement, sier Nøstdal.