Som en av valgets desiderte vinnere, er Beate Skretting aktuell som ordfører.
Som en av valgets desiderte vinnere, er Beate Skretting aktuell som ordfører. Foto: Janicke Yttervik

Velgerne ga tommel opp for Skretting og fortsatt håp for Glimsdal

Valgspenningen i Grimstad er utløst. Det ble ikke helt som mange profilerte debattanter hadde spådd på forhånd.

Det ble ingen valgkatastrofe for KrF og ordfører Kjetil Glimsdal. Innkjøps- og varslersakene, knallharde kritikere og mediekjør gjennom flere år til tross, partiet ligger an til en nedgang på «bare» 2,6 prosent til 15,8 prosent og mister (foreløpig) en representant, men har fortsatt en gruppe på seks i kommunestyret. Nå henger riktignok sistemandatet i en tynn trådd og kan bli snappet av Senterpartiet.

Likevel, det er ikke rart at KrF-gjengen var preget av lettelse på valgvaken på Herlighed. Dette minner om et lite mirakel. Nå kan KrF til og med gå til forhandlingene med de andre med håp om at Glimsdal får fortsette i ordførerstolen. Opptellingen av personstemmer, såkalte slengere, vil imidlertid ha en betydning. Den som samler flest av disse, vil få et styrket mandat fra velgerne.

En annen som har grunn til å smile bredt, er Høyres Beate Skretting. I sin debut som ordførerkandidat leverer hun et valgresultat det står respekt av. Kanskje den sterkeste prestasjonen av samtlige kandidater. I motsetning til både Senterpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne, har ikke Skretting hatt medvind fra landstrenden. Statsminister Erna Solbergs parti går tilbake 4,5 prosent, mens Høyre i Grimstad noterer seg for 3,4 prosent pluss – til 21,3. Størst i Grimstad, så vidt det er. Det gir 7 representanter i kommunestyret, en økning på en. Velgerne har likt det de har hørt fra Skretting & Co i valgkampen. De har ikke snakket om innkjøp og varslere, men profilert et bredt utvalg av saker innen næringsutvikling, helse og omsorg, skole og økonomisk styring. Klassisk høyrepolitikk som åpenbart gikk hjem hos velgerne.

Grimstad får for første gang en representant fra Rødt i kommunestyret, Rigmor Brox fra Fevik, takket være en oppslutning på 2,2 prosent. SV og Issifou Koanda er også blant valgets vinnere (4,7 prosent) og får en gruppe på to representanter (+1), og det samme gjelder Miljøpartiet De Grønne (MDG) som ender på 4,8 prosent. Grimstad ligner sånn sett på landet for øvrig.

Senterpartiet gjør et knallvalg i Grimstad, som i landet under ett. Sp og Tore Stalleland har stått last og brast med ordføreren i den foregående perioden. Nå blir partiet betalt med en dobling av oppslutningen til 9,9 prosent. Sp øker til tre (+1) i kommunestyret, og ligger nærmest til å ta et mandat fra KrF eller Frp.

Kjetil Glimsdal og KrF oppnådde 15,8 prosent. Valgresultatet gjør at han kan kjempe om ordførerkjedet på nytt.
Kjetil Glimsdal og KrF oppnådde 15,8 prosent. Valgresultatet gjør at han kan kjempe om ordførerkjedet på nytt. Foto: Martin Haugen
Som en av valgets desiderte vinnere, er Beate Skretting aktuell som ordfører.
Som en av valgets desiderte vinnere, er Beate Skretting aktuell som ordfører. Foto: Janicke Yttervik
Ordførerkandidat Tore Stalleland (stående) og 2.-kandidat Gudveig T. Dalaker (sittende foran) er kjempefornøyd med valgresultatet.
Ordførerkandidat Tore Stalleland (stående) og 2.-kandidat Gudveig T. Dalaker (sittende foran) er kjempefornøyd med valgresultatet. Foto: Kjetil Karlsen
Ordførerkandidat Marit Grefstad (nr. 2 fra høyre) og hennes parti gikk tilbake 3,9 prosent ved valget. Dermed blir det vrient for Grefstad å kapre ordførerkjedet.
Ordførerkandidat Marit Grefstad (nr. 2 fra høyre) og hennes parti gikk tilbake 3,9 prosent ved valget. Dermed blir det vrient for Grefstad å kapre ordførerkjedet. Foto: Martin Haugen

Hvem er så taperne i kommunevalget i Grimstad? Jo det er Fremskrittspartiet og ordførerkandidat Lene Langemyr. Grimstad er ikke lenger noen FrP-bastion, i alle fall ikke ved dette vaget. Minus 5,1 prosent og så vidt større enn Senterpartiet. Partiet mister to i kommunestyret og har fire (foreløpig). Langemyr & Co har ikke maktet å fremstå som en forent parti. Derimot har valgkampen vært preget av enkeltutspill fra ulike grupper, blant annet i det viktige spørsmålet om E18.

Venstre er ikke fornøyd. Partiet går tilbake, men det er ikke dramatisk, og Arnt Gunnar Tønnessen vil fortsett ha tre representanter i kommunestyret. Men de håpet vel at det sterke engasjementet i innkjøps- og varslersakene skulle gitt bedre avkastning. Det har det ikke gjort, heller ikke for Venstre.

Arbeiderpartiet er i samme båt. Marit Grefstad og hennes kandidater var offensive og kastet seg på «folkets side» (antatt) i alle omdiskuterte spørsmål i valgkampen, blant annet Berge gård, Fjære barneskole, E18, og før det innkjøps- og varslersakene. Det ga ikke plusspoeng. Heller ikke oppgjøret med avtroppende varaordfører Per Svenningsen. Ap går tilbake 3,9 prosent, ender på 21,1 prosent, og mister to mandater. Man skal aldri si aldri i politikken, men det ser mørkt ut for ordførerdrømmen til Grefstad denne gang.

Hvem blir Grimstads ordfører i neste periode? Beate Skretting ligger godt an, basert på partiets valgresultat. Men Kjetil Glimsdal har en fordel av å være sittende. Dersom Høyre får godt nok betalt (varaordfører og leder i teknisk utvalg) kan det åpne mulighetene for fortsatt KrF-ordfører. Men da må også Senterpartiet i vinnerrus og et såret FrP oppleve at de får innflytelse og interessante politiske bein.

Men det er dette forhandlerne skal snakke om nå. Og resultatet av personstemmene vil spille inn.

Peer L. Andreassen

redaktør i Adressetidende