Familien Røyset Jørgensen forteller at det stadig vekk er folk som stopper opp om sommeren for å ta bilde av huset deres.
Familien Røyset Jørgensen forteller at det stadig vekk er folk som stopper opp om sommeren for å ta bilde av huset deres.

Utmerkelse til trafoen

Tonje og Kjetil Røyset Jørgensen hedres for sin innsats med den gamle trafostasjonen i Kirkegaten. – De har greid å bevare mest mulig av uttrykket, mener juryen.

For tre år siden kunne Tonje og Kjetil Røyset Jørgensen flytte inn i sitt nye hjem i Kirkegaten. Den gamle trafostasjonen de hadde drømt om hver for seg i fem år før de ble kjærester, og sett for seg som bolig, var endelig blitt et hjem.

Men før de kom så langt, forteller de om mange tegninger i paint, og en haug med kreative løsninger for å få det som de ville ha det.

Det er imidlertid blitt lagt merke til, og i går ble de tildelt Bygningsvernprisen 2012 for sine ideer.

Beholdt stilen

I juryens begrunnelse heter det:

PUS. For å få en billigst mulig trapp med industripreg som kunne passe i huset, fant Kjetil en stålplate på seks gange to meter som de fikk knekt på Nymo.
PUS. For å få en billigst mulig trapp med industripreg som kunne passe i huset, fant Kjetil en stålplate på seks gange to meter som de fikk knekt på Nymo.
kjøkken. Det er kun kjøkkenet som har fått fliser på veggene...
kjøkken. Det er kun kjøkkenet som har fått fliser på veggene...
PUS. For å få en billigst mulig trapp med industripreg som kunne passe i huset, fant Kjetil en stålplate på seks gange to meter som de fikk knekt på Nymo.
PUS. For å få en billigst mulig trapp med industripreg som kunne passe i huset, fant Kjetil en stålplate på seks gange to meter som de fikk knekt på Nymo.
kjøkken. Det er kun kjøkkenet som har fått fliser på veggene...
kjøkken. Det er kun kjøkkenet som har fått fliser på veggene...

– Tonje og Kjetil Røyset Jørgensen tildeles Bygningsvernprisen 2012 for ombyggingen av transformatorkiosken (trafoen) i Kirkegaten 11. Trafo-kiosken ligger i forkant, bygget med rød teglstein rundt 1900, med valmet tak og to store buede vinduer mot Kirkegaten. Bygningen ble utvidet bakover om lag 1937, da med en mer funksjonalistisk stil, med flate tak. Tonje og Kjetil har greid å bevare mest mulig av uttrykket, til tross for at de bruker huset som bolig.

Fasaden var i dårlig stand og det var dessuten behov for isolering. All isolering ble gjort utvendig: huset ble kledd med isopor og påført farget puss. Slik ble veggene innvendig bevart. Veggene har beholdt sin industrielle stil, ettersom de kun er børstet, støvsugd og primet. Det er også satt inn større vinduer for å gi lys og for oppvarming av huset, men i stil er vinduene like de originale. Terrasser og gjerder er laget i eloksert aluminium. Trapper innvendig er laget for å understreke det industrielle preget.

På tross av den røffe stilen, har det lyktes prisvinnerne å skape et hyggelig hjem med møbler og gjenstander som de er glade i. Trafoen er også et morsomt objekt i gatebildet. Vi gratulerer!

– Det er jo veldig hyggelig og det er vi stolte av, sier Kjetil om det å motta prisen som består av et diplom, en plakett til å ha på veggen og en sjekk på 5000 kroner.

– Det er gøy at vi får den med denne typen hus, supplerer Tonje og tenker på at det i Grimstad er mer vanlig med små nusselige trehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har lagt ned mye tid og krefter i det, fortsetter hun og forteller at flere interiørblader har vært i kontakt med dem for å slippe innen for dørene på det 11 meter høye huset på 280 kvm, som i tillegg til Tonje og Kjetils bolig, også rommer to hybler.

Kjetil har tegnet huset selv, og det måtte 50 tegninger til i paint før en teknisk tegner endelig kunne hjelpe dem med søknadsprosessen.

Les mer om saken og se flere bilder i Adressa lørdag.