Bekreftet: Det var den 22 år gamle tyske jenta Ksenja Bajkalov som ble funnet utenfor Tvedestrand. Her faksimile av en omtale i tyske Hamburger Morgenpost. Foto: Tina Baykalov

Tvedestrand: Død kvinne er identifisert

Det er nå bekreftet sikker identitet på kvinnen som i påsken ble funnet død utenfor Tvedestrand. Det var Ksenja Bajkalov som ble funnet.

I denne saken kan NRK Sørlandet ha medvirket til at det raskere ble dokumentert hvem avdøde var. For NRK fulgte opp et tips, om en ung kvinne som brått forsvant fra øya Sylt, helt nord i Tyskland.

Les også
Tvedestrand: Har fått fullverdig DNA-profil på død kvinne
Les også
Funn av levninger i Tvedestrand stammer fra kvinne
Les også
Starter etterforskning etter funn av levninger

NRK tok kontakt med tysk politi, som umiddelbart sjekket saken opp mot likfunnet på Sørlandet. Saken har fått stor oppmerksomhet i tyske medier. Men var ikke kjent for politiet i Agder før NRK tok kontakt.

Alt stemte

– Vi har jobbet med denne saken siden hun forsvant. Mange har vært involvert, sier den tyske kriminaletterforskeren Judith Franzke, til NRK.

Buksen: Kvinnen skal ha hatt på seg denne buksen da hun ble funnet. Foto: Politiet

Politiet i Norge har tidligere opplyst at levningene som er funnet tilhører en kvinne i 20-årene. Hun skal ha vært rundt 170 cm høy. Den savnede 22 år gamle kvinnen i Tyskland beskrives som 173 cm høy, med kort lyst hår.

Buksa som er funnet i Tvedestrand har størrelse 34. NRK har snakket med familien til den savnede kvinnen. Det var denne størrelsen hun brukte.

Stadfestet

– Som følge av at norsk politi oversendte DNA-profil til øvrige europeiske land, ble det treff i en savnetsak i Tyskland. Det har nå blitt verifisert at vårt funn er den savnede i den tyske saken, sier etterforskningsleder ved Holt lensmannsdistrikt, politioverbetjent Steffen Wam Schneider, i en pressemelding fra Agder politidistrikt.

Åsted: Levningene ble funnet utenfor Tvedestrand, på Nautholmene som ligger nordøst for Sandøya og sørvest for Lyngør. Foto: Redningsselskapet

– Den savnede ble sist sett 2. oktober 2020 i byen List i Tyskland. Omstendighetene rundt hennes forsvinning er per dags dato ikke kjent for tysk politi. Saken etterforskes nå av tysk politi, og norsk politi bistår ved behov, legger han til.

Avdødes pårørende har blitt orientert om at norsk politi går ut med navnet.