Mutert: Det er oppdaget til sammen tre tilfeller av det muterte, mer smittsomme viruset, i Agder. Foto: Thomas Skjeggedal Thorsen

Tre tilfeller av mutert virus i Agder

Det er 3 registrerte tilfeller av det engelske muterte koronaviruset i Agder. Den antas å være rundt 70 prosent mer smittsom enn det vanlige koronaviruset.

Folkehelseinstituttet skriver fredag ettermiddag at det er funnet ett tilfelle til med det muterte viruset fra England i Agder. Fram til og med fredag formiddag opplyste FHI at det var registrert to tilfeller av det muterte viruset i Agder. Fredag ettermiddag var det altså økt til tre.

- Jeg har ikke fått melding om det, og kjenner ikke til det, sier fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen til Fædrelandsvennen.

Hun åpner for at det kan være en person som er folkeregistrert på Sørlandet, men som bor en annen plass i Norge.

Les også
Mutert virusvariant påvist i Agder: Regjeringen utvider flystansen

Utbrudd

I følge Folkehelseinstituttets oversikt er det påvist 55 tilfeller av det muterte viruset i Norge. 19 av disse er i Oslo, mens 13 er i Viken. 10 er i Vestland fylke, 9 i Rogaland, 3 i Agder og 1 i Innlandet.

Det siste døgnet har antallet påviste tilfeller økt med 22, skriver VG.

– Dette skyldes ikke at 22 tilfeller er blitt påvist på ett døgn. Tilfellene kan gå både flere dager og uker bakover i tid, sier avdelingsdirektør i FHI Line Vold.

FHIs oversikt viser at tilfellene er funnet i tester som er tatt i ukene før og etter jul. Etter fem tilfeller fra prøver i uke 50, er 12, 11, 15 og 11 tilfeller funnet i henholdsvis uke 51, 52, 53 og 1. Det er foreløpig kun oppdaget ett tilfelle i prøver tatt i sist uke, uke 2.

Den britiske varianten hos de to døde sykehjemsbeboerne som Nordre Follo meldte om fredag, stammer fra tester tatt 3. januar. Fredag kveld ble det bekreftet ytterligere fire tilfeller av mutant-viruset i Nordre Follo kommune, og det totale antallet tilfeller er dermed seks. 19 tilfeller av det muterte viruset er også registrert i Oslo.

For å stanse utbruddet av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo, har regjeringen besluttet at det fra lørdag 23. januar kl. 12.00 skal innføres svært strenge tiltak i totalt ti østlandskommuner.

Fem nye smittede i Agder

Lørdag morgen meldes det om fem nye tilfeller av koronaviruset i Agder. Det er snakk om tre personer i Lindesnes, en i Lillesand og en i Farsund. Grimstad fikk sitt siste tilfelle fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På landsbasis er det siste døgnet 306 nye smittede.