Tar til etterretning: Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie Sørstrønen som ble drept i Baneheia. Austegard og de andre foreldrene til de to jentene som ble drept i Baneheia, uttaler i en pressemelding at de tar avgjørelsen i Gjenopptakelseskommisjonen til eteeretning. Dette arkivbildet ble tatt på Stine Sofie senteret i Østerhus i fjor. Foto: Camilla Hovstø

Kollegaer: - Vi vil være der for henne på alle måter vi kan

Ada Sofie Austegard og de andre foreldrene til de to drepte jentene i Baneheia skriver i en pressemelding at de tar kommisjonens avgjørelse til etterretning.

Gjenopptakelseskommisjonen har besluttet å gjenoppta straffesaken mot domfelte i Baneheia-saken, Viggo Kristiansen.

– Vi tar avgjørelsen til etterretning, og har tillit til at rettssystemet behandler alle straffesaker på en god og rettferdig måte. Utover det har vi ingen kommentarer til avgjørelsen i kommisjonen.

Pressemeldingen er undertegnet Arne Bernt Paulsen, Jostein Sørstrønen, Klara Sløgedal og Ada Sofie Austegard.

Les også
Gjenopptar Baneheiasaken: Kristiansen får prøvd saken på nytt
Les også
– Jeg tenker på at Stine Sofie kunne ha vært 28 år nå
Les også
Grunnsteinen til verdens første senter for voldsutsatte barn ble lagt ned

Stine Sofie Senteret

Også Stine Sofies Stiftelse har sendt ut en pressemelding, der de skriver at de tar kommisjonens avgjørelse til etterretning.

Gjenopptakelseskommisjonen har besluttet å gjenoppta straffesaken mot domfelte i Baneheia-saken, Viggo Kristiansen.

– Vi tar kommisjonens avgjørelse til etterretning, sier Eva Kvelland, leder for marked og kommunikasjon i Stine Sofies Stiftelse.

Støtte: De ansatte i Stine Sofies Stiftelse uttrykker støtte til generalsekretær Ada Sofie Austegard. «Hun er vår leder, og som kollegaer vil vi være der for henne på alle måter vi kan, skriver de i en pressemelding. Bildet viser Stine Sofie Senteret i Østerhus. Foto: Camilla Hovstø

– Ikke en frifinnelse

Stiftelsen skriver at «Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års forvaring for voldtektene og drapene på Stine Sofie (8) og Lena (10) i Baneheia i Kristiansand. Dommen er flere ganger begjært gjenopptatt, og 18. februar 2021 besluttet Gjenopptakelseskommisjonen at domfelte Kristiansen skal få saken behandlet på ny i retten. Kommisjonen er et uavhengig organ, med oppdrag om å vurdere og avgjøre om vilkår for gjenåpning er til stede i rettskraftige straffesaker. Gjenåpning er ikke en frifinnelse, men en avgjørelse om at saken på ny skal prøves for en domstol».

– Vi tar avgjørelsen til etterretning, og har i utgangspunktet tillit til at rettssystemet behandler alle straffesaker på en god og rettferdig måte. Avgjørelsen i Gjenopptakelseskommisjonen endrer ikke på det faktum at Stine Sofie og Lena ble brutalt voldtatt og drept 19. mai 2000, understreker Kvelland i pressemeldingen.

Ble grunnlagt etter Baneheia

Stine Sofies Stiftelse ble grunnlagt i kjølvannet av Baneheia-drapene, med formål om å jobbe for en barndom uten vold og overgrep.

– Avgjørelsen i kommisjonen påvirker ikke stiftelsens arbeid. Hver dag utsettes barn og unge for vold og seksuelle overgrep. Sammen med våre støttespillere og samarbeidspartnere skal vi fortsette å være modig, kompromissløs og alltid på barnas side. Vår jobb er viktigere enn noen gang, slår Kvelland fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avgjørelsen i Gjenopptakelseskommisjonen påvirker selvsagt de pårørende.

– Ada Sofie Austegard er generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse. Som mor til Stine Sofie er det selvsagt belastende for henne at saken gjentatte ganger kommer opp. Hun er vår leder, og som kollegaer vil vi være der for henne på alle måter vi kan.

Uenighet i kommisjonen

NRK skriver at det var stor uenighet i Gjenopptakelseskommisjonen, 3 mot 2 stemmer.

Leder Siv Hallgren ville ikke at saken skulle bli gjenopptatt. Det var DNA-beviset som ble det viktigste under behandlingen, skriver NRK videre.