Svein Trygve Siira var i en MC-ulykke i 2011, og ble sittende i rullestol i fire år. Søndag gjennomføre han halvmaraton, og støttet seg med en krykke hele veien.
Svein Trygve Siira var i en MC-ulykke i 2011, og ble sittende i rullestol i fire år. Søndag gjennomføre han halvmaraton, og støttet seg med en krykke hele veien.

Svein Trygve løp 21 kilometer med krykke

Svein Trygve Siira fikk store skader i en trafikkulykke i 2011. Søndag løp han halvmaraton med krykke.

Svein Trygve Siira (50) skilte seg ut på Grimstad maraton. Noen måtte nok kikke to ganger. Siira løp nemlig de 21 kilometerne med en krykke som støtte.

I 2011 ble grimstadmannen utsatt for en MC-ulykke, da han krasjet med en bil. Han fikk knusningsskader i hofte, bekken, rygg, en fot og skader i hodet som følge av ulykken.

Har gått ned 40 kilo

– Jeg satt mer eller mindre i rullestol i fire år, sier Siira.

Han trente seg gradvis opp, og gjorde framskritt, litt etter litt. Så fikk han en dag beskjed om at han kunne trene det han ville, og at det ikke kunne gjøre det verre enn det var. Det verste som kunne skje var at han havnet i rullestolen igjen.

– Noe som motiverte meg til å trene var at jeg ville ned i vekt. Jeg hadde lagt på meg veldig mye da jeg satt i rullestol. Nå har jeg trent av meg 40 kilo. Det har gitt en enorm helsegevinst. I tillegg er jeg bestemt og har konkurranseinstinkt. Det skal mye til at jeg gir meg hvis jeg først bestemmer meg for noe, sier 50-åringen.

Svein Trygve Siira ble møtt med jubel og applaus fra publikum.
Svein Trygve Siira ble møtt med jubel og applaus fra publikum.

Takker hunden for turene

Han takker hunden Theo, og gir sin firbeinte venn mye av æren.

– Theo trenger lufteturene sine og får meg ut av huset. Han skal ha mye av æren, sier Siira.

Han satte seg ulike mål, som å løpe fra Fevik til Odden. Da han klarte dette i fjor, bestemte han seg for å melde seg på 10-kilometer på Grimstad maraton.

– Ved et uhell klarte jeg å melde meg på halvmaraton i stedet. Da ble det slik, sier han og ler.

Dermed stilte han til start for 21 kilometer i Byhaven søndag.

I løypa fikk han selskap av to andre fra Frisklivssentralen.

– Det var veldig hyggelig. I tillegg ga det stor glede at publikum heiet, klappet meg på skulderen og jublet. Det betyr mye.

Siiras mål var å gjennomføre løpet, samt å ikke komme sist. Det klarte han med god margin. Med tiden 2:11:42, og mange bak seg, løp han i mål i gledesrus.

Mer lykkelig enn sliten

– Jeg var mer lykkelig enn sliten og kjente en ekstremt stor mestringsfølelse. Det viser jo at det er mulig å nå målene sine.

Siira er uføretrygdet og sliter fortsatt med smerter og hodeskadene etter ulykken. Det betyr svært mye for ham å kunne trene og bevege seg i hverdagen.

– Jeg trener en til tre timer hver dag, sju dager i uka. Jeg trener med Frisklivssentralen og Helsesportslaget. Det gir mye glede, er sosialt og deilig å bruke kroppen, sier han.

Han trener både løping, spinning og roing.

– Jeg håper jo at jeg kan bidra til å inspirere andre som ønsker å endre livsstilen, at de ser at det er mulig, sier han.

camilla@gat.no