Ranvigkallen: Fra toppen av Ranvigkallen har man en fantastisk utsikt utover skjærgården, og Fevik. Her ser vi folkehelsekoordinator Christine Mikkelsen. Foto: Anna Torp Kvasjord

Dagens turtips: Byr på utfordrende terreng, men en upåklagelig utsikt

Påsken er her, og hva passer vel ikke bedre da enn å ta seg en aldri så liten luftetur. Dagens turtips er vakre Ranvigkallen på Fevik.

Bedriftsidretten og Grimstad kommune har i vår presentert tur-tilbudet Ti på Topp, som inneholder ti turforslag i kommunen. Adressa har i vår presentert disse turene, og nå i påsken vil vi gi dere noen forslag på turer.

Mange er allerede godt i gang med sine Ti på topp-turer, men det er på ingen måte for sent å melde seg på.

Ranvigkallen

Påskens første turtips er Ranvigkallen, langt øst i kommunen vår. (Vil du ha andre turtips, så står listen over årets Ti på Topp-turer nederst i artikkelen).

For å komme seg til Fevik og til Ranvigkallen følger man fylkesvei 420 østover mot Fevik om man kommer fra sentrum av Grimstad. Etter at du har passert Strand hotell og Fevikkilen tar du til høyre mot Feviktoppen på toppen av bakken. Ta til høyre inn Sømsveien og følg denne til innkjøring Haugenes ved Portveien barnehage. Følg Haugenesveien til du kommer til parkeringen ved Ranviga, der den midlertidige skolen på Fevik var plassert mens den nye skolen var under utbygging.

Glede: Karina Natascha Trillo på toppen av Ranvigkallen en sommerdag for noen år tilbake. Foto: Grimstad kommune

Klatring og utsikt

Turen går på sti og på litt på vei. Oppstigningen til Ranvigkallen er bratt og krever at man er god til beins. Resten av turen går i småkupert terreng.

Fra parkeringen innerst i Haugenesfeltet, tar du stien som går oppover i skogen. Følg stien oppover og ta første sti til venstre når du kommer til toppen. Følg denne blåmerkede stien noen meter nedover og ta så til høyre opp mot toppen. Siste biten opp krever litt klatring, men utsikten er verdt strevet!

Flott: Siste biten opptil toppen krever litt klatring, men utsikten er verdt strevet. Her ser vi det gamle fyret på Lille Torungen. Foto: Anna Torp Kvasjord

Upåklagelig utsikt

Følg samme sti ned fra toppen, men hold til høyre og følg stien ned gjennom skaret mot sjøen. Når du kommer ned til grusveien øverst i Ranviga, tar du til venstre opp mot parkeringen igjen og tar så stien til høyre. Stien går i kanten av boligfeltet. Følg stien over åsen og ned på skogsbilveien der du tar til venstre.

Ta til høyre når du kommer til asfaltveien, til venstre igjen i første kryss og gangveien bratt opp til høyre igjen etter cirka 150 meter. På toppen av bakken tar du til venstre og følger Svartedabbe nedover til du får et garasjeanlegg på høyre side. Her tar du til høyre og fortsetter på stien nedover mot sjøen. På venstre side får du Kvennebekken friområde. Her er utsikten upåklagelig og sommerstid er det et fint sted å fange krabber.

Ta stien til høyre, bort fra Kvennebekken, og opp i skogen med en hytte på venstre side, stien er merket med gule prikker på stein og trestammer. Ved Iversdabbe er det merket tursti med skilting ut på svabergene på sjøsida av hytta. Følg stien over svabergene og opp i skogen igjen. Når du nærmer deg Ranviga, passerer du over et platå med fin utsikt over Storesand. Følg stien videre nedover til du kommer ut på en større sti. Ta til høyre her og til venstre igjen og følg den samme stien i bakkant av boligfeltet, til du kommer ut ved parkeringsplassen ved Ranviga igjen.

Meter over havet: 60

Hva møter deg på toppen: Fra toppen av Ranvigkallen har du en fantastisk utsikt over kystlinja. Du kan se Storesand fra fugleperspektiv, og ser du østover, kan du se store og lille Torungen fyr.

Hva må man ta hensyn til: Det kan være glatt på svabergene dersom det er vått. Det kan være litt vanskelig å finne den beste ruta opp de siste meterne til toppen, se etter de blå merkene.

Lengde tur/retur: Cirka 3,5 kilometer

Tid: Cirka 1 time 15 min

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ti på Topp er et tilrettelagt turtilbud som passer for alle, uansett alder, fysisk form eller turerfaring.

Alle kan delta i Ti på Topp. Du kan delta på et lag i bedriften din, som deltaker på et venne- og familielag, eller som individuell deltaker.

Ti turmål i Grimstad presenteres i tiden fremover mot oppstarten. Aktivitetsperioden varer fra 26. mars til 1. oktober 2021.

Gjennom gode turbeskrivelser, kart med inntegnede ruter, egen app som viser hvor du er på ruta, og premiering er målet å motivere folk til å være mer aktive, og oppleve mer av nærområdet. Den største premien er likevel bedre fysisk form, god helse og flotte naturopplevelser.

Ti på Topp legges til rette av Bedriftsidretten i Agder i samarbeid med Grimstad kommune.

Informasjon om Ti på Topp og påmelding finner du på nettsiden: www.grimstad.tipåtopp.no

Korona:

Smittefaren ute i naturen er svært liten. Assisterende Helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at slik situasjonen er nå er det mye bedre å treffe folk utendørs enn innendørs. Han oppfordrer folk til å gå tur utendørs, også sammen med folk som ikke er din «nærkontakt». – Så lenge dere holder god avstand er det ingen smitterisiko forbundet med det, uttalte han til Aftenposten i slutten av januar.

Her er alle turene i årets Ti på Topp
Dyrevarden
Einerfjell
Ranvigkallen
Rossekniben
Fløyheia (hei til hei i sentrum)
Kollen
Veråsheia
Utsikten på Myråsen
Ribbås
Østerskogen