Støttemarkering: Sist lørdag vaiet regnbueflagget over rådhuset som en støtte til de berørte etter masseskytingen i Oslo. Nå sier Agder-politiet at lokale arrangement skal prioriteres, men at sikkerheten har førsteprioritet. Foto: Martin Haugen

Satser på Grimstad Pride: – Sikkerhet, liv og helse har førsteprioritet

Politimester Kjerstin Askholt sier at hun vil strekke seg langt for at planlagte arrangementet kan bli gjennomført.

Det har vært mye frem og tilbake om Grimstad Pride i kjølvannet av terrorvurderingene til PST etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag.

Nå melder Agder politidistrikt at de vil forsøke å legge til rette for at godt forhåndsplanlagte arrangementer kan gjennomføres dersom sikkerheten kan ivaretas i samarbeid med arrangørene.

Frida Mathea Kocian i Grimstad Pride sier i en kommentar til Adressa at hun vil snakke med politiet og avklare en del ting før hun uttaler seg om Agder-politiets siste vurderinger.

– Vi ønsker en god dialog, men det er en del vi må ha konkrete svar på.

– Blir det Pride i Grimstad i helgen?

– Vi satser på det! sier Kocian.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Satser på arrangement: Arrangør Frida Mathea Kocian i Grimstad Pride sier torsdag formiddag at hun satser på at det blir arrangement i helgen. Foto: Privat

Prioriterer sikkerhet

– Min intensjon er at politiet i Agder skal strekke seg langt for at godt planlagte arrangementer kan bli gjennomført. Men det er viktig for meg å understreke at sikkerhet, liv og helse har førsteprioritet, og at det må ligge en grundig risikovurdering til grunn i hvert enkelt arrangement for at politiet skal anbefale at arrangementene kan gjennomføres, så lenge trusselnivået er høyt, sier politimester i Agder politidistrikt, Kjerstin Askholt i en pressemelding torsdag.

Jobber med arrangørene

Politistasjonssjef Terje Gundersen sier til Agderposten sikkerhetssituasjonen vil bli fortløpende vurdert, men slik vi ser det nå skal vi få til å ivareta sikkerheten slik at Grimstad Pride kan gå som planlagt, sier Gundersen.

– Vi strekker oss langt for å ivareta demonstrasjons – og ytringsfriheten. I den grad vi rekker å ressurssette det vi må, vil vi støtte så godt som mulig opp rundt arrangementer fremover. Vi er i fortløpende dialog med arrangøren i Grimstad om hvordan vi skal gjøre det; det vil være en prosess fram til lørdag, sier han til avisen.

Pride-arrangementer

Torsdag formiddag gjennomførte politimesteren et møte med operativ stab i politidistriktet. Her ble det blant annet besluttet å etablere en vurderingsgruppe som fortløpende skal vurdere sikkerheten rundt Pride-arrangementer, støttemarkeringer og andre større og mindre arrangementer som er planlagt i Agder i sommer.

– Det er ingenting politiet heller vil enn å legge til rette for at ytringsfriheten, demonstrasjonsfriheten og forsamlingsfriheten blir ivaretatt. Men dersom politiet skal være i stand til å vurdere sikkerheten i den trusselsituasjonen som landet nå befinner seg i, så må vi ha tid til å risikovurdere og planlegge arrangementene sammen med arrangører og eventuelt kommuner. Det vil i praksis si at arrangementer som er nært forestående og som politiet ikke har vært med å planlegge eller risikovurdert, vil vi anbefale at blir utsatt inntil nødvendige forberedelser er gjennomført, sier Askholt.

Høyt trusselnivå

Hun minner om at terrortrusselnivået i Norge fortsatt er høyt, til tross for at PST i går justerte ned fra fem til fire på terrortrusselskalaen. Ved fastsettelse av terrortrusselnivå fire vurderer PST at flere aktører har evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge. PST har også offentliggjort informasjon som sier at det har blitt en utvidelse av målbildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PST fremholder at LHBTQI+ fremdeles inngår i målbildet, men også personer og arrangementer som oppfattes å fornærme islam og religiøse forsamlingssteder. Det samme gjelder uniformert personell fra politi og forsvar.

– Politidistriktene har nå fått ansvaret for å vurdere sikkerheten på ulike lokale arrangement fremover. Trusselnivået er ikke lenger kategorisert som ekstraordinært, men faren for følgehandlinger eller inspirerte angrep gjør at politiet må være godt forberedt. Å trygge befolkningen er politiets viktigste oppgave, sier Askholt.

Hun understreker at innbyggerne i Agder fortsatt bør leve som normalt, men at det vil være mer synlig, uniformert politi som er bevæpnet.

– I den situasjonen vi er i så trenger vi tips og innspill fra innbyggerne. Ikke nøl med å ta kontakt med politiet eller PST om mistenkelige personer, mistenkelig aktivitet eller trusler, avslutter Kjerstin Askholt.

Les også
Full strid om Pride i Grimstad
Les også
– Er det klokt å trosse politiets råd?
Les også
Avlyser Pride-arrangementer i flere byer – dette sier de i Grimstad
Les også
– Feststemningen er borte, men ønsket og viljen er fortsatt til stede