Pauser: Bjørn Guldvog, helsedirektør i Helsedirektoratet, sier at bruken av AstraZeneca-vaksinen legges på is inntil videre. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Setter vaksinasjon med AstraZeneca på pause

Helsedirektoratet har bestemt seg for å sette covid-19 vaksinering med AstraZeneca på pause. I Grimstad ble ubrukte doser kastet.

Bakgrunnen for stansen er at det skal utredes om det er noen sammenheng mellom meldinger om blodpropp av vaksinerte i Danmark, og at de har fått denne vaksinen.

Les også
Tok vaksinen. Så fikk hun bekymringsmeldingen

I Norge har over 121.000 mennesker fått vaksinen fra AstraZeneca. Per i dag sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet at det ikke er påvist noen sammenheng mellom vaksinen og blodpropp.

Les også
Trekker seg fra koronavaksine etter blodpropp-meldinger
Stopp: Klokken 14 torsdag kom beskjeden om at sykepleier og ansvarlig for koronavaksinestasjonen på Fjære, Gunnar Ødegaard, må sette vaksinasjon med AstraZeneca på pause. Foto: Baard Larsen

Ukjent om sammenheng

– De bivirkninger som er meldt, er ekstremt sjeldne. Og vi vet ikke om disse bivirkningene har sammenheng med vaksinen. For vaksinasjonen i Norge betyr dette en reduksjon i framdriften, sier Guldvog på en pressekonferanse.

Helsedirektoraret starter undersøkelser for å se om det er sammenheng mellom blodpropp og AstraZeneca-vaksinen. Det innebærer at de også stanser utsending av AstraZeneca-vaksiner, og de som allerede er sendt ut, blir lagret. Dette er vaksinen som blant annet helsepersonell får.

Ble kassert

Rett etter klokken 14 bekrefter kommunikasjonssjef Petter N. Toldnæs at også Grimstad kommune pauser vaksineringen med AstraZeneca. For øyeblikket kan det ikke konkluderes med om det er en sammenheng mellom vaksinen og blodproppene.

– Det ble 19 doser som vi ikke fikk satt i dag, og av disse er det 11 som er i et uåpnet glass. Dermed kan vi bruke dette videre, for holdbarheten er inntil seks måneder. De øvrige åtte dosene må vi kassere, forteller sykepleier Gunnar Ødegaard ved koronavaksinasjonsstasjonen på Fjære klokken 14.24.