Nytt: Bjørn Olav Sandbakk i Sandtools lanserer et nytt redskap for planering. Målet er å selge det til næringsdrivende og privatfolk i Norge og utlandet. Foto: Martin Haugen

Satser stort med egen oppfinnelse

Etter mange år i bygg- og anleggsbransjen tenkte Bjørn Olav Sandbakk at det må være en bedre måte å planere et område enn å krabbe rundt på bakken. Nå har han satt et helt nytt redskap for dette i produksjon.

Adressa treffer gründeren i Bark Silas' vei sammen med administrasjonsansvarligvarlig Iris Sandbakk og investor Arild Stensland. Sammen utgjør de Sandtools. Navnet på firmaet gav seg selv, mener Bjørn Olav Sandbakk.

– Jeg heter Sandbakk, jeg har jobbet i sand hele livet, så det måtte bli Sandtools, sier han med et smil.

I drøyt to år har han jobbet med å utvikle løsningen på et problem han kjenner godt til fra arbeidslivet. Han ble rett og slett lei av den tradisjonelle metoden for å planere et areal før det legges på toppdekke som f.eks betong, belegningsstein eller asfalt. Dette gjøres i dag på en svært tungvinn måte, synes Sandbakk.

Testet: Bjørn Olav Sandbakk har testet redskapet selv, og han har latt entreprenører i inn- og utland teste det. Her viser han hvordan redskapet brukes til planering. Foto: Sandtools

Vil droppe belastning

– Etter nærmere 30 år ute i felt i bygg- og anleggsbransjen merket jeg hvor stor fysisk belastning det er å ligge og krabbe på bakken når man skal planere. «Sånn kan vi ikke holde på», tenkte jeg. Det med å dra en planke langs bakken har vi gjort siden romertiden.

Sandbakk bestemte seg derfor for å finne ut om det var mulig å lage et redskap som gjorde jobben med å planere mer skånsom for arbeiderne, og som gjorde resultatet bedre. Han gikk derfor i gang med å lage prototyper, og fem varianter ble det før planeringsverktøyet ble satt i produksjon.

Før den tid ble redskapet imidlertid grundig testet i felt.

Indikator: Denne lille boksen er full av avansert elektronikk. Indikatoren viser helningen på underlaget ved hjelp av lysdioder. Foto: Martin Haugen

Har fått mange tilbakemeldinger

– Jeg dro gjennom Norge, Sverige og Danmark for å snakke med entreprenører. På den måten fikk jeg ja fra markedet, og fikk samtidig tilbakemeldinger som gjorde at produktet utviklet seg enda mer, forklarer Sandbakk.

Resultatet ble et redskap i aluminium med en avansert elektronisk indikator som viser helningen på underlaget. Elektronikken er utviklet av grimstadbedriften Jetro, som også er med på eiersiden i Sandtools.

Iris Sandbakk understreker at høye miljøkrav har satt sitt preg på utviklingen.

– Vi bruker ikke noe plastikk, og produktet er 97 prosent resirkulerbart, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overbevist investor

Arild Stensland er med som investor. Han har stor tro på satsingen, og forteller engasjert om responsen blant fagfolkene som har testet redskapet i praksis.

– En vi ringte var veldig skeptisk, for han hadde prøvd nymotens ting før som bare ble lagt bort, sier Stensland.

Da «prøvekaninen» hadde prøvde redskapet i noen minutter, forsvant skepsisen som dugg for solen.

– Da sa han: Jeg skal i alle fall ha tre stykker, sier Stensland og smiler.

Redskapet fungerer i korte trekk slik at man drar avretteren enten alene eller langs et system med skinner, og man kan hele tiden følge med på at helningen blir riktig ved hjelp av lysene på indikatoren. Og det hele skal kunne monteres og tas fra hverandre på kort tid uten verktøy.

Støttes av Innovasjon Norge

Prosjektet har fått støtte og hjelp fra flere hold. Innoventus sør og Inventas har bidratt, og det har også Innovasjon Norge. Sistnevnte innvilget i 2020 et lån på 2,4 millioner kroner. En betingelse for dette er at satsingen har internasjonalt potensial, og Sandtools retter virkelig blikket mot utlandet.

Produktet er allerede forhåndssolgt til noen lokale entreprenører som har fått prøvd det i praksis. Første ladning er nå under produksjon i Asia. Markedet er i første omgang Norge, men planen er å skalere opp og utvide etterhvert. Selv om gründeren ser et tydelig marked i Norge, er utenlandsmarkedet enda større.

Sikter mot Norden og videre ut

– Neste fase er Norden, og så er det nok Tyskland og England som blir de viktigste markedene for oss, sier Sandbakk.

Nå jobber han sammen med de andre i firmaet med å rigge seg for fremtiden. Produktet skal gjøres kjent for kundene, og det skal lages planer og systemer for hvordan selskapet kan vokse i årene som kommer.

Første ladning med leveringsklare planeringsverktøyer kommer i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er nå det virkelig begynner for oss. Da blir det levering til de første kundene, så det blir kjempespennende, sier gründeren med et smil.

Naturlig: Navnet Sandtools gav seg selv, mener Bjørn Olav Sandbakk. Her med Iris Sandbakk og Arild Stensland (t.h.). De har store ambisjoner for firmaet og et spesialkonstruert redskap for planering av masse. Foto: Martin Haugen