Moysand: Driver Ole Johan Stensvand gjør seg klar for en uvanlig sommer. For tiden renner bestillingene inn, og hele juli er fullbooket. Foto: Camilla Hovstø

– Har aldri sett på maken til bookinger

Moysand familiecamping forbereder seg på storinnrykk av gjester, og på en sommer hvor hygiene og smittevern står i høysetet.

Det har vært en vår og forsommer preget av uvisshet for campingbransjen. Koronapandemien har ført til strenge restriksjoner for alle aktører, og for en drøy måned siden sa Moysand-driver Ole Johan Stensvand til Adressa at han var spent på hvordan sommeren ville bli, og om folk fortsatt var lystne på camping.

Les også
Åpner forsiktig opp for gjester igjen

Nå vet han svaret. Etter at det ble åpnet for campingturisme i eget land har det rent inn med bestillinger, og allerede helt i starten av juni var juli fullbooket for både telt-, vogn- og bobilplasser. Det er derfor kun mulighet for drop in-besøk hele denne måneden. Stensvand har aldri opplevd maken i alle sine år i bransjen.

– Det er en helt ekstrem interesse. Jeg er fortsatt bekymret for hvordan sommeren vil bli, men vi har aldri sett på maken til bookinger. Det bare fortsetter med telefoner, sier han.

Han tror mye vil avhenge av andre faktorer, som situasjonen Dyreparken og hvor mange de kan ha på sine Sabeltann-forestillinger og som gjester i parken.

– Det blir en rar sommer, men det kommer mye folk til Sørlandet, det er sikkert. Samtidig kan vi ikke ha flere enn fullt. Før kom det noen bestillinger i januar og litt hver dag. Nå var det stengt, og da det plutselig åpnet, kom det alt på en gang, forteller driveren.

Det er også kommet flere bestillinger i slutten av juni og starten på august enn normalt på denne tiden av året.

Selv om han gleder seg over pågangen, erkjenner Stensvand at det er krevende å svare på alle spørsmål folk har, spesielt fordi det ikke er ett sett med regler som gjelder for alle landets campingplasser.

5.000 i antibac hver helg

– Blir det mye ekstraarbeid med smittevern?

– Vi har veldig mange tiltak. Jeg snakket med en som var på konferanse på et hotell. Der var det veldig strengt og de måtte holde avstand, men på frokosten morgenen etter var det fritt frem og folk satt tett og gikk og forsynte seg med mat. Det er vanskelig for folk når det er så ulikt. Det er litt surrete, hele opplegget. Vi har etterlyst nasjonale regler, noe som ikke er kommet. Vi har fått en veileder fra NHO som vi følger, og vi får regler av kommuneoverlegen. Det har vært en slitsom forsommer, sier Stensvand.

Allerede nå før storinnrykket gjør campingplassen en kontinuerlig innsats for å ivareta smittevern.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det går antibac og desinfisering for cirka 5.000 kroner hver helg her nå. Når det blir bånn gass i sommer, kan jeg love deg at det blir mye antibac hvis vi skal ligge på dette nivået, sier Stensvand.

Selv om mange restriksjoner er lempet på den siste tiden, holder Moysand fortsatt en stram linje, og mange av fellesfasilitetene holdes stengt stengt.

– Og vi desifinserer tre ganger om dagen, vi har antibac ved inngangen til alle dører, og det er hengt opp regler over alt. Stort sett går det veldig greit. Jeg sender ut mail til sesonggjestene hver torsdag, og døgngjestene får informasjonsskriv når de kommer.

Noen klager, men de fleste er fornøyde

Den populære trampolina på campingplassen er stengt fortsatt, og det samme er ballbingen og volleyballbanen.

– Folk har lyst til å spille fotball og hoppe på trampolina. Det er det mest tungvinte nå, at det er så forskjellige måter å håndtere det på. Folk kommer fra et annet sted og lurer på hvorfor det er sånn her og ikke et annet sted, men det er kommuneoverlegene som bestemmer. Noen har nesten ikke fått lov til å åpne for døgntrafikk, som vi har. Vi er også forskjellige som drivere. Jeg har kjørt en litt stram linje på alt. Jeg får noen klager, men de fleste er fornøyde. Jeg får flere meldinger om at jeg ikke må slakke på kravene. Jeg kommer til å holde på det, selv om det vil koste mye, sier Stensvand.

Campingsplassen hadde godt besøk i pinsen, og da kunne Stensvand konstatere at det gikk greit å håndtere alt arbeidet som følger med. Selv om han er spent, ser han lyst på sommeren.

– Det ser heldigvis lovende ut med smittesituasjonen. Jeg har bare fått noen få dansker som vil komme til Norge, og jeg tror ikke veldig mange nordmenn vil reise til Danmark heller. Jeg hadde vært mer bekymret om de åpnet grensen til Sverige, sier han.

Først og fremst gleder han seg over utsiktene til en sommer med godt besøk.

– Vi kommer ikke til å tjene millioner mer enn i fjor, men vi sikrer oss i alle fall at det ikke blir en katastrofesommer, slik vi fryktet. Den tida er over.

Moysand: Driver Ole Johan Stensvand gjør seg klar for en uvanlig sommer. For tiden renner bestillingene inn, men samtidig er populære aktiviteter som trampolinen stengt av smittevernhensyn. Foto: Camilla Hovstø