Teststasjon: Da koronaen brøt ut tidligere i år ble det opprettet en teststasjon ved brannstasjonen. Nå er det behov for teststasjon igjen, men denne gangen blir den lagt til Arendal, da det skal være et samarbeid mellom Arendal, Froland og Grimstad. Foto: Martin Haugen

Nå er det bestemt hvor teststasjonen skal være

Kommunene Grimstad, Arendal og Froland går nå sammen om å få til en felles teststasjon for dem som mistenker at de har fått koronasmitte. Teststasjonen blir i nærheten av legevakten i Arendal.

Søndag sendte Helsedirektoratet ut en pressemelding der de melder at alle som mistenker koronasmitte nå kan teste seg uten å gå gjennom fastlegen, og nå er en ordning i Grimstad rett rundt hjørnet.

– Grimstad kommune i samarbeid med Arendal og Froland kommuner øker nå testkapasiteten med å opprette en egen teststasjon. Den vil vi få opp til mandag. Vi hadde møte i dag onsdag, og i løpet av dagen forventer jeg at vi har en veileder for dette klart, hvor folk får informasjon om hvor de kan ringe, hvor de skal møte opp og hvilke forholdsregler de må ta. Denne informasjonen vil bli lagt ut på hjemmesidene til kommunen så fort den foreligger, forteller smittevernlege i Grimstad kommune, Jan Ståle Holst.

Ingen luftveisklinikk foreløpig

Holst var i møte med representanter fra Froland og Arendal kommuner, samt Folkehelseinstituttets mangeårige smitteekspert Preben Aavitsland onsdag, der de kom fram til at teststasjonen skal være i Arendal.

– Teststasjonen vil bli lagt i nærheten av legevakten i Arendal. Det er viktig å si at dette er en teststasjon, og det er ikke en luftveisklinikk med lege. Det blir ikke startet per dags dato, og trenger man legehjelp må man først kontakte fastlegen sin. Teststasjonen er for dem som har lette symptomer, har vært i nærkontakt med noen som har smitten, eller for dem som har vært på reise, sier Holst.

Åpner mandag

Årsaken til at de nå oppretter en teststasjon er fordi man ser i samfunnet generelt at det er en oppblomstring i antall korona-smittede mennesker.

– Vi setter opp denne teststasjonen for å kunne teste et stort antall mennesker om det skulle bli behov for det. Om vi må øke kapasiteten, eller minke den er noe vi vurderer fortløpende, sier Holst.

Teststasjonen vil bli åpnet på mandag, og inntil da må folk kontakte fastlegen sin om de ønsker å teste seg.

– Årsaken til at det først blir åpnet på mandag er at dette er noe man må planlegge på en best mulig måte for å få på plass et godt system. Det krever litt tid, avslutter han.