Fjerde dose: FHI anbefaler nå en fjerde dose med koronavaksine til folk med alvorlige og underliggende sykdommer. Foto: Anna Torp Kvasjord

Nå anbefales en fjerde dose koronavaksine for disse pasientene

Folkehelseinstituttet anbefaler nå at en rekke personer med underliggende og alvorlige sykdommer bør ta en fjerde dose med koronavaksine.

Det er Sørlandet sykehus i Kristiansand som tirsdag har sendt ut en pressemelding om saken. De viser igjen til Folkehelseinstituttet (FHI). Der går det fram at personer med høy risiko for alvorlig sykdomsforløp nå anbefales å ta en fjerde dose med koronavaksine.

Hver tredje måned

FHI anbefaler også oppfriskningsdose av covid-19 vaksine hver tredje måned for personer som er 18 år og eldre og som har underliggende medisinske helsetilstander som gir høy risiko for alvorlig forløp av covid-19. Disse er i såkalt prioriteringsgruppe 4.

Ifølge FHI inkluderer dette de organtransplanterte, de med immunsvikt, hematologisk kreftsykdom siste fem år, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft, nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon, Downs syndrom, kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon.

Anbefalingen om oppfriskningsdose til prioriteringsgruppe 4 gjelder ifølge FHI uavhengig av om de har mottatt to eller tre doser i sin primærvaksinasjonsserie.

Les også
Over 6.000 elever skal koronatestes: – Veldig spennende å se resultatet
Les også
Nytt koronadødsfall på Sørlandet sykehus
Les også
– Nå har vi fått på plass alt av stoler og vaksinebåser
Les også
Folk snur når de får tilbud om Moderna-vaksinen

Dette anbefales

– For de fleste vil oppfriskningsdosen bli den tredje dosen med koronavaksine de mottar. For de med alvorlig svekket immunforsvar, som anbefales tre doser i primærvaksinasjonsserien, blir oppfriskningsdosen den fjerde dosen koronavaksine de mottar. Oppfriskningsdosen anbefales gitt 20 uker etter siste dose i primærvaksinasjonsserien. Både Comirnaty og Spikevax kan benyttes, men de under 30 år, og særlig menn, bør vurdere å velge Comirnaty som oppfriskningsdose, skriver FHI på sin nettside.

Sørlandet sykehus skriver også at vaksinen skal som tidligere tas i hjemkommunen.