Mari Therese Myrstad satt sitt norske liv på hold for å jobbe som frivillig i en av Hellas’ flyktningleirer. Før hun dro til Athen skrev hun en masteroppgave om flyktninger og integrering, og på sikt håper hun å kunne jobbe med tematikken i kommune eller skole i Norge.
Mari Therese Myrstad satt sitt norske liv på hold for å jobbe som frivillig i en av Hellas’ flyktningleirer. Før hun dro til Athen skrev hun en masteroppgave om flyktninger og integrering, og på sikt håper hun å kunne jobbe med tematikken i kommune eller skole i Norge.

– Mer takknemlig for det jeg har

Mari Therese Myrstad (31) fra Fevik jobber som frivillig i gresk flyktningleir.

I Skaramagas, en halvtimes kjøretur fra Aten, ligger flyktningleieren Mari jobber i. Ytterst på kaia er det satt opp en konteinerlandsby. 5–6 personer bor i hver hvite boks, som har toalett på innsiden, og solcellepanel på taket.

Utenfor ligger leker og sko. Klær henger til tørk på snorer som er spent mellom konteinerne. Høner skal det også finnes her, men vi ser dem ikke i dag. Kanskje er de slaktet og blir servert på kveldens meny i en av de provisoriske spisestedene noen av de driftigste innbyggerne har satt opp av presenninger og planker de har funnet på området.

De store organisasjonene, som Røde Kors og Redd Barna, trekker seg ut. Den greske marinen som sto for vakthold og sikkerhet har forlatt sin post. Nå sitter det en politimann i vaktbua ved inngangen til leiren, men de sjekker ikke identiteten til de som går inn eller ut av leiren.

Lever i limbo

Ingen vet hvor mange som er i leiren i dag. Og ingen kjenner identiteten til de som bor der. Det som er sikkert er at det er mennesker som ikke kommer seg noe sted. Livet deres står på hold.

– Mange opplever leiren som en ventesone. De er i limbo. Noen har vært her i oppunder to år, og kommer seg ikke videre. De får ikke opphold noe sted. Og slik situasjonen er i Europa akkurat nå ser det ikke ut til å bli noe enklere for dem. De snakker mye om hvor de har lyst å dra. Til Norge, Nederland eller Tyskland. De fleste vil til Tyskland. Utdannelsen deres er ikke godkjent her. De snakker ikke språket. De går bare rundt og venter. Grunnen til at de er her er fordi det er bedre enn å bli på kysten av Afrika eller i en krigssone i Syria.

– Blir du prega?

– Man kan nesten ikke la være å bli prega. Når barn ikke har klær og går barbeint ute når det er to grader. Eller når du ser en toåring passe på et spedbarn fordi foreldrene ikke orker. Mange av barna mister barndommen sin. Og det er en av grunnene til at vi legger opp til aktiviteter for dem. Samtidig reflekterer ikke barna over situasjonen på samme måte som de voksne, og de fleste vil bare leke og ha det gøy, og bli kjent med oss, forteller Mari.

Dråpen i havet heter organisasjonen hun jobber for. Den ble grunnlagt av norske Trude Jacobsen, som dro til Hellas for å trå til da flyktningstrømmen var på sitt mest intense i 2015. Men båtene med flyktningene stoppet aldri å komme. Det var bare mediene som sluttet å skrive om dem. I dag har Dråpen i havet fortsatt mange frivillige, fra hele Europa, på plass i Hellas.

Mari har ansvar for barneaktiviteter, engelsk- og tyskundervisning i Skaramagas-leiren. Og hun kommer tett på dem som bor her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Man må være litt forsiktig med hva man spør om. Det er ikke alle som vil snakke om bakgrunnen sin. Og mange har ikke familien sin med seg, så det kan også være sårt, forteller hun.

– Hva kommer du til å ta med deg hjem etter oppholdet her?

– Personlig handler det om å ha mer respekt, det å vite at alle mennesker har en historie. Vi mangler ingen ting i Norge. Men de som er her, de har ingen ting.

Hun forteller om en episode noen dager tidligere som satte spor.

Må låne sko

– Jeg skulle ta med meg en gruppe på tur inn til Athen. Da dukket det opp en kvinne i altfor store sandaler. Jeg spurte om hun ikke hadde noen andre sko, fordi vi skulle gå mye og hun ville få vondt i føttene. Hun ankom Hellas en uke tidligere, og hadde ingen sko. Så spurte jeg om hun kanskje kunne låne sko av noen. Når var sist gang du gikk til naboen din for å spørre om å låne sko? Når jeg kommer hjem skal jeg være mer takknemlig for det jeg har.

red@gat.no