VERSTE: Ole Petter Pedersen mener jobben som kommunedirektør i Grimstad er blant de verste jobbene i Kommune-Norge. Foto: Martin Haugen

Mener dette kanskje er Kommune-Norges verste jobb

Nyhetsredaktør mener jobben som kommunedirektør i Grimstad kommune kanskje er den verste jobben i Kommune-Norge.

Tidligere mangeårig nyhetsredaktør i Kommunal Rapport, Ole Petter Pedersen, er oppvokst i Grimstad. Han skrev nylig på sin Facebook-side:

«Grimstad kommune søker ny kommunedirektør. Det er kanskje den verste jobben i Kommune-Norge»

Overfor Agderposten utdyper han om innlegget:

– I bunn og grunn handlet helsekjøpsaken om at mange involverte ga litt blaffen i lover og regler. Det var ikke så nøye med innkjøpsreglene. VGs rystende fortelling søndag handler om akkurat det samme: Det er ikke så nøye med reglene. Satt på spissen: «Det gjør ikke noe om det går ut over noen. Vi vet best selv». Verken kommune eller politi kommer ifølge VG opp med noen lovhjemmel for hvorfor de handler som de gjør, i yrker hvor lovene regulerer alt, sier han til Agderposten.

Og Pedersen fortsetter:

– Slik er i alle fall inntrykket som vi sitter igjen med, vi som leser nyhetene som kommer. Hvor denne oppførselen kommer fra, vet jeg ikke. Sitter den i veggene på rådhuset? At Grimstad kommune var i store økonomiske problemer for et drøyt tiår siden, og så havnet tilbake i økonomisk trøbbel (ikke bare på grunn av Einar Aas, selv om det ikke hjalp) og nå skifter rådmann nok en gang, det kan tolkes som et problem for hele organisasjonen. Jeg tror ikke dette handler mest om enkeltpersoner eller hvorvidt man ansatte feil rådmann sist, for eksempel.

– Derfor er jobben som kommunedirektør kanskje den verste i Kommune-Norge framover, med det forbehold at jeg ikke følger kommunene så tett lenger. Her handler det ikke bare om å få en stor organisasjon til å fungere i det som er vanskelige økonomiske tider. Det virker å være en hel kultur som forteller omverden «her gjør vi som det passer oss», en kultur som sender velmenende varslere til bortgjemte kontorer eller ut av jobben, fortsetter han.

I e-posten til avisen skriver han også at han mener det er klare tegn på at kulturen i kommunen må endres.

– At man for eksempel i sin tid i det hele tatt tenkte tanken på at det var en god idé å gi store oppdrag til Farm In Action uten anbud, illustrerer dette. Den ulovlige isoleringen av kommunens innbyggere under korona, illustrerer det samme. Det kollektive hukommelsestapet som spredte seg i kommunens korridorer da FIA-saken ble gransket, der nærmest ingen husket noe som helst, er også et tegn på en kultur som må endres. Det er en enorm jobb, og det vil ikke skje uten masse motstand, er mitt ukyndige tips, påpeker den tidligere nyhetsredaktøren i Kommunal Rapport i en e-post til Agderposten.