Utlån: I kjelleren på Sorenskrivergården kan man låne masse forskjellig sport- og fritidsutstyr. - Det er det mange som setter pris på, sier Tor-Erik Austenaa og Rubi Amodei. Foto: Anna Torp Kvasjord

Her kan du låne fritidsutstyr i sommer

Har du tenkt at det hadde vært gøy å prøve rulleski eller Sup-brett, men er redd det er bortkastet penger hvis du ikke liker det? I sommer kan du låne utstyr på Bua, og teste ut om aktiviteten er noe for deg.

I kjelleren i et av Grimstads mest staselige bygg, Sorenskrivergården, ligger det et skattkammer som heter Bua. Her kan man stikke innom på tirsdager eller torsdager, og låne med seg sport- og fritidsutstyr som rulleski, sykler, kajakker, redningsvester, turutstyr som hengekøye, primus eller sekk, eller fiskeutstyr, bare for å nevne noe.

Bua er en utstyrssentral hvor barn, unge, og også voksne, kan låne sports- og fritidsutstyr helt gratis. Det eneste man må gjøre er å signere en utlånsavtale, akkurat slik som man gjør på biblioteket. Bua i Grimstad så dagens lys vinteren 2019, og har blitt en stor suksess.

Tur-utstyr: Turer i skog og mark har blitt svært populært, og på Bua kan du nå låne masse tur-utstyr. Foto: Anna Torp Kvasjord

– Når det er sesong, enten det er sommer eller vinter, så er det ofte kø her når vi åpner. I fjor var det veldig populært å blant annet låne kajakkene våre, og det blir det nok i år også, sier Rubi Amodei som er koordinator for Bua. Bua Grimstad driftes av jobbsentralen på vegne av kulturtjenesten i Grimstad kommune.

To filialer

Bua er en nasjonal ideell organisasjon som jobber for at barn og unge skal få mulighet til å prøve flere og mer varierte aktiviteter, og man finner over 100 slike utlånssentraler i landet.

– Det betyr at så lenge man er registrert i Bua-systemet, så kan man komme hit og låne utstyr, sier Tor-Erik Austenaa. Dermed er både fastboende og turister velkommen til å stikke innom Bua i sommer for å låne seg utstyr.

– Og så kommer vi også til å ha en liten utlånsfilial på Groos i sommer, med litt begrenset utstyr. Men her vil man finne utstyr som passer der, som redningsvester, kubb og andre gress/strandleker.

Rulleski: Har du alltid tenkt at det hadde vært gøy å teste rulleski? På Bua kan du låne deg et par. Foto: Anna Torp Kvasjord

Tidligere kunne man leie redningsvester på brannstasjonen, men det er det nå slutt på. Nå er det på Bua man kan få låne.

Hjelper næringslivet

Bua i sentrum vil ha åpent hver tirsdag og torsdag. Det er Daniel Omland som tar deg imot, og registrerer lånet du skal gjøre.

– Det er et utrolig bra tiltak det her, og for mange kan dette være en fin måte å teste ut om en aktivitet er så gøy som man hadde trodd på forhånd. Vi har hatt flere innom som har lånt diverse utstyr fra oss for deretter å reise til en sportsbutikk her i Grimstad for å kjøpe seg utstyret selv. Så på en måte hjelper vi næringslivet også, sier Amodei.

Utstyret kan man selvsagt ikke låne like lenge som man kan på biblioteket, det oppfordres til å levere det igjen neste gang BUA har åpent, maks en uke, slik at utstyret kan komme flere til gode.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utstyret blir for øvrig vasket av Buas ansatte mellom hver bruker, så det skal være trygt å låne utstyr denne spesielle korona-sommeren.

Det å registrere seg på bua.io er gratis. Det er 100 slike utlånssentraler i Norge, og nå har for øvrig Bua Lillesand også åpnet dørene.