Disse fire skal forhandle for Høyre hvis det blir mulighet for det. F.v. Tor Eriksen, Beate Skretting, Jahn Inge Hauge og Gunnar Topland.
Disse fire skal forhandle for Høyre hvis det blir mulighet for det. F.v. Tor Eriksen, Beate Skretting, Jahn Inge Hauge og Gunnar Topland. Foto: Grimstad Høyre

Klare for å forhandle om makta

Valgdagen er her, og om få timer vet vi hvem som er årets valgvinnere og hvem som er årets valgtapere. Når stemmene er talt opp, skal partienes forhandlingsutvalg kjempe om makt og posisjoner.

Tor Eriksen er leder i Høyres forhandlingsutvalg, og skal i kveld være med å forhandle for tredje gang i sin politiske karriere.

Han forteller Adressa at partiet selvsagt har diskutert litt internt om mulige konstellasjoner og muligheter, men at de selvsagt ikke ønsker å gå ut med informasjon om dette.

– Alle partiene har vel gjort seg opp en mening om det går jeg ut ifra, sier han.

Eriksen mener at det er litt spesielt i Grimstad i år, siden flere partier har gått ut før valget og sagt hvem de ikke vil samarbeide med.

– Ap og Venstre har jo uttalt at de ikke vil samarbeide med KrF, og det kan jo gjøre noe med handlingsrommet. Men vi er helt nødt til å avvente valgresultatet, og se hvilke muligheter som åpner seg på bakgrunn av det, før vi gjør noe som helst, sier han.

Jarle Christiansen er glad for tilliten han har fått innad i Arbeiderpartiet, når de har valgt han som forhandlingsleder. 	Arkivfoto
Jarle Christiansen er glad for tilliten han har fått innad i Arbeiderpartiet, når de har valgt han som forhandlingsleder. Arkivfoto

Optimister

I nitiden mandag kveld vil man få en viss indikator på resultatet, når forhåndsstemmene er talt opp, mens resten av resultatene vil komme i 22-23-tiden.

– Og først på tirsdag ettermiddag vil vi jo få personstemmene, og det er først da vi vet hvem som kommer inn, sier Eriksen.

Høyre har som mål å få Beate Skretting som ordfører, og det er de klare for å kjempe for.

– Vårt utgangspunkt er å få Beate Skretting i ordførerstolen, og vi er optimistiske med tanke på det. Det har vært misnøye i flere partier på grunn av enkelte saker i årets valgkamp, og det har også vært visse interne bruduljer i enkelte parti, så vi føler det teller litt, men det er helt åpent, sier Eriksen.

Godt forberedt

Jarle Christiansen er leder i Arbeiderpartiets forhandlingsutvalg, og er med for aller første gang. Det gleder han seg til.

– Det er klart man kjenner at man har sommerfugler i magen nå, men jeg føler meg godt forberedt. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått den tilliten internt i gruppa, at jeg er leder i forhandlingsutvalget. Jeg har forberedt meg i lang tid, men er selvsagt glad for at vi har med noen veteraner i bakgrunnen. Det gjør meg trygg, forteller han.

Arbeiderpartiet skal i likhet med de fleste partiene rett på rådhuset etter valgvakene sine. Slik kan de lett kontakte de andre partiene når de ønsker å forhandle.

– Hva er det viktigste for Ap i disse forhandlingene?

– Det er vel som alle de andre partiene, vi ønsker å forhandle om ordførervervet. Det er vel det jeg kan si nå. Det blir utrolig spennende i kveld, og også på tirsdag, for den enkelte representant, når man får vite om man kommer inn eller ikke, sier Christiansen.

Her er forhandlingsutvalgene

Agderposten hadde i sin papiravis mandag en oversikt over hvem som skal forhandle for de ulike partiene.

Her er oversikten:

Høyre:Tor Eriksen, Gunnar Topland, Jahn Inge Hauge, og Beate Skretting.

KrF:Vidar Øvland, Per Osnes og Åse Gunhild Woie Duesund.

Sp:Lars Magne Tønnesøl, John Gaute Lunden, Inger Lise Tønnesøl Gundersen, Kjersti Rørmoen, Astrid Skarvang, Tore Stalleland og Gudveig Tønnesøl Dalaker.

Venstre:Rolf Hamran og Siri Asdal.

Frp:Åshild Bruun-Gundersen, Terje Stalleland, Erling Hægeland og Børre Githmark.

SV: Anne Gurine Hegnar

MDG:Shirin Bagheri

Liberalistene:Marcus H. Langnes

Rødt:Tore Wold.

Partiet De Kristne:Bjørn Arne Engen.

 

anna@gat.no