Korona: Helseminister Bent Høie (H) orienterte om tiltakene for 10 østlandskommuner lørdag morgen. Foto: Statsministerens kontor

Innfører de strengeste tiltakene siden 12. mars

For å få bukt med den muterte varianten av korona, innfører 10 kommuner på Østlandet fra og med lørdag de strengeste tiltakene siden 12. mars.

Det opplyser Regjeringen i en pressekonferanse lørdag morgen.

Etter utbruddet av den britiske virusmutasjonen i Nordre Follo ble kjent fredag, var det ventet en rekke skjerpede tiltak i de omkringliggende kommunene.

Les også
Tre tilfeller av mutert virus i Agder

– Vi innfører nå de strengeste tiltakene siden 12. mars i de ti kommunene. På noen områder går vi enda lenger enn i mars. Jeg vet at dette vil føre til en krevende hverdag for mange, og at mange går en usikker tid i møte. Vi gjør nå det vi kan for å stanse dette utbruddet med kraftige tiltak, slik at vi raskt kan få kontroll og lette på de mest inngripende tiltakene. Sammen har vi klart å slå ned smitten flere ganger, og sammen kan vi klare det igjen, sier helseminister Bent Høie på pressekonferansen.

Dette er reglene som gjelder i de ti østlandskommunene fra lørdag klokken 12:

– Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.

– Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.

– Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01 - 31.01.

– Skjenkestopp.

– Stans i breddeidrett for barn og voksne.

– Stans i andre fritidsaktiviteter (kor, korps, teater o.l.)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følgende virksomheter og steder skal holde stengt:

– Serveringssteder, men det er tillatt med take away

– Treningssentre

– Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende

– Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser

– Biblioteker

– Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter

– Museer

– Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.

– Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tiltakene vil i første omgang gjelde for kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås, og berører 870.000 mennesker.