Knut Hamsun bodde på Nørholm fra 1918 til sin død i 1952. På Nørholm hadde han sin egen dikterstue. Hamsun fikk Nobelprisen i litteratur i 1920.

Under 2. verdenskrig hadde han sterke sympatier med Nazi-Tyskland. Han var en av få nordmenn som fikk møte Adolf Hitler, og hyllet Hitler i en nekrolog i Aftenposten 7. mai 1945, dagen før Norge ble fritt.

Hamsuns hjem: Nørholm i Eide var forfatterens hjem fra 1918 til 1952. Foto: GAT-arkiv

Etter krigen ble Hamsun satt under psykiatrisk observasjon; det ble slått fast at han hadde «varig svekkede sjelsevner», noe som i ettertid har vært omdiskutert.

I 1947 ble han i Sand herredsrett i Grimstad dømt til å betale i erstatning etter landsvikloven. Blant annet for medlemsskap i Nasjonal Samling. Høyesterett konkluderte i 1948 med at Hamsun var medlem.

Hamsun bestred konklusjonen, men ble idømt en erstatning på 325.000 kroner, tilsvarende 8,5 millioner kroner etter dagens pengeverdi.

Hedret: Knut Hamsun ble hedret med byste utenfor lokalet der sivilrettssaken mot ham ble ført, i Storgaten i Grimstad. Foto: GAT-arkiv

Lydbok på engelsk

Forlaget Legatum Publishing skal innen kort tid gi ut lydboken med en stemme som etterligner Knut Hamsun. Lydboken skal være på engelsk, skriver Klassekampen.

– Vi har tenkt å lage et stort antall slike lydbøker fra et bredt spekter av forfattere, sier forlegger Tore Rasmussen til avisen.

-Det er helt grotesk

Regine Hamsun, forfatterens barnebarn, reagerer sterkt på planene.

– Det er helt grotesk – og noe vi i familien selvsagt ikke vil. Det er et overgrep, sier Hamsun, ifølge NTB.

Familien skal snakke sammen og undersøke mulighetene for å stanse utgivelsen. Det Hamsun reagerer mest på, er at «han blir misbrukt av høyreradikale».

Ingen opphavsrett

– En annen ting som er merkelig, er at de velger nettopp ham: Knut Hamsuns stemme var ikke akkurat vakker. Han var jo hørselshemmet, og da blir stemmen veldig annerledes, sier hun, ifølge NTB.

Forlegger Rasmussen beklager at barnebarnet ikke verdsetter prosjektet. Han hevder imidlertid at ingen har opphavsrett på stemmen siden det har gått mer enn 70 år siden forfatterens død.