Det går frem av en pressemelding.

– Vi er veldig fornøyde med å ha landa dette. Det er viktig å møte behovene i arbeidslivet og legge til rette for påfyll av kompetanse og utvikling for industribedrifter i hele Norge, sier Geir Grasmo, professor ved institutt for ingeniørvitenskap på UiA og leder for SFI Offshore Mechatronics.

Grasmo leder UiAs teknologiske havenergisatsing. En viktig del av satsingen blir tilbudet om videreutdanning i havvindteknologi for ingeniører i industribedrifter i hele Norge, står det i en pressemelding fra UiA.

Nytt: UiA satser på forskning og utdanning innen havvind. Foto: Peer Andreassen

– Ansatte og bedrifter skal få den oppdaterte kunnskapen de trenger. Målet er at ansatte og ledige i industrien skal få kompetanse til å mestre nye oppgaver og dermed være attraktive i jobben, sier Grasmo.

Fra før er det kjent at UiA skal opprette tilbud for mastergrad innen havvind fra høsten 2024.

Havvind: UiA skal tilby undervisning for ingeniører som vil lære om havvind. Her et anlegg i Øresund, Danmark. Foto: PAUL KLEIVEN NTB

Når hele landet

Til Adressa forklarer Grasmo at tilbudet om etterutdanning for ingeniører skal være landsdekkende, og at det i stor grad vil foregå digitalt.

– Vi skal kunne ha ingeniører fra hele landet som kan bli innrullert, så det blir digital undervisning. Det kan være vi må ha noen fysiske samlinger, men det er ikke avgjort. Vi kommer ikke til å stå for all undervisningen fra Grimstad. Vi kommer til å samarbeide med andre institusjoner i Norge og fagfolk derfra, sier han.

– Stort potensial

– Hva er potensialet for havvind som energikilde?

– På grunn av det grønne skiftet, som må gjennomføres, må vi ha nye energikilder for å ta bort fossilenergien. Da må se på hvilke vi ha sjanse på, og havvind er en av flere muligheter. Potensialet er enormt stort i Nordsjøen, og det er veldig mye vindenenergi som kan høstes fra nordsjøbassenget, sier han.

Grasmo sier det også finnes et potensial med solceller, samt med effektivisering av vannkraften.

Kjernekraft

– Det er også en diskusjon rundt fjerdegenerasjons kjernekraft. Det er umodent for realisering. Norge vil ifølge Statnett komme til å få et kraftunderskudd ganske raskt, grunnet at næringslivet og samfunnet ellers må over på elektrifisering. Kraftoverskuddet i Agder vil forsvinne i løpet av få år, og da må vi ha ny kraft. Da er vind det letteste, sier han.

Videreutdanningstilbudet blir utviklet og gjennomført i tett samarbeid med industripartnere som Equinor, GOT Norway og GCE NODE.

Andre spesialister fra industrien, høyskoler og universiteter blir også involvert i undervisning av mindre deler av studieporteføljen, står det i pressemeldingen.