– Apekopper er ikke noe stort problem her, og jeg har ikke hørt om noen som har det her foreløpig. Men dette er forebyggende, etter anbefaling fra FHI, som ønsker at alle kommuner skal tilby det. Vi følger de føringer vi får, sier Gunnar Ødegård, sykepleier og vaksinekoordinator i kommunen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte i mai at utbruddet av apekopper (mpox) ikke lenger er en internasjonal folkehelsekrise.

– Vi mener dette er en riktig beslutning. Utbruddet som startet våren 2022 er godt håndtert av myndighetene og de berørte gruppene, sier avdelingsdirektør Siri Feruglio ved FHI. I Norge har det kun vært ett tilfelle av apekopper så langt i 2023.

Fra det første tilfellet av apekoppeviruset kom til Norge i slutten av mai 2022 fram til nå, er 95 personer registrert smittet med apekopper i Norge, ifølge FHIs Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Om lag 1500 personer i definerte målgrupper er vaksinert mot apekopper i Norge.

Grimstad kommune tilbyr nå vaksine mot Apekopper. Foreløpig er det kun enkelte personer som får dette tilbudet.

Tilbudet om vaksine er foreløpig tilgjengelig for:

  • menn eller transpersoner som har sex med menn, og som er hiv positive eller står på hiv-PrEP.

  • menn eller transpersoner som har sex med menn, og som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex) og som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder.

  • menn som har sex med menn og transpersoner med risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex).

Vaksinasjonen er gratis. Den gis over 2 doser med 28 dagers mellomrom. Personer som eventuelt får påvist mpox etter første dose, skal ikke ha andre dose.

Vaksinen kan man få på Brannstasjonen legesenter (vaksinasjonskontoret). Du må bestille time på forhånd.