6.112 søkere hadde Universitetet i Agder som førsteprioritet i Samordna opptak (SO). Det er en minimal nedgang fra i fjor, da 6.243 søkere hadde UiA på topp. I prosent er det snakk om en reduksjon på to prosent. UiAs andel av førsteprioritetssøkere i SO er 4,49 %, litt fra 4,62 % i fjor.

Størsteparten av søkerne er fra Agder, og de vil gjerne ta bachelor i akademisk e-sport og rettsvitenskap eller barnevern (femårig master). Det desentraliserte studiet i vernepleierutdanningen har også mange søkere. For e-sport er det hele 5,9 søker per plass, som er flest på UiAs topp-ti-liste.

Stabilt: Søkertallene til UiA og Campus Grimstad holder seg samlet sett høye. Foto: Baard Larsen

Stor pågang

Etter at søknadsfristen for høyere utdanning gikk ut 15. april, viser UiA-tallene at den nye mastergraden i rettsvitenskap (tidligere kjent som juridisk embetseksamen) er svært populær blant søkerne. 328 søkere kjemper om 40 planlagte studieplasser.

– Dette er svært gledelige tall. Vi er veldig fornøyde med at så mange ønsker å være del av det første masterkullet i rettsvitenskap ved UiA, sier dekan ved Handelshøyskolen ved UiA, Roger Normann.

– Den nye mastergraden ser også ut til å øke interessen for bachelorgraden i rettsvitenskap. Her ser vi en økning i antall førsteprioritetssøkere på nesten femti prosent. Samlet sett ser vi at muligheten til å tilby full juss-utdanning medfører en styrking av både fagmiljøet og interessen for å studere hos oss, sier han videre.

Populært: Mark Heckford er en av underviserne på e-sport-studiet, som opplever knallsterke søkertall. Foto: Baard Larsen

Nær halvert

Det er økt søkning til det campusbaserte vernepleiestudiet (+15,1 %), og sykepleiestudiet i Grimstad (+6,6 %). Hele 52 prosent av det samlede søkertallet til UiA, er 21 år eller yngre. Samtidig er det klart at flere og flere ikke ser for seg en framtid som lærer.

– Søkertallene viser en markant nedgang for lærerutdanninger i hele landet, noe også pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet peker på. Også på UiA er det nedgang på flere programmer. Barnehagelærer i Grimstad og Kristiansand er ned henholdsvis 44 % og 21 %, grunnskolelærer for 1. til 7. trinn er ned 4,5 %, grunnskolelærer for 5. til 10. trinn er ned 47 % og lektorutdanningen for 8. til 13. trinn er ned 12 %, står det å lese i pressemeldingen.

– Dette er en utvikling vi har sett komme i noen år nå. UiA kommer fortsatt til å få til god utdanning av lærere i hele vår bredde av tilbud, men det er klart at utviklingen vi har i rekrutteringen bør bekymre oss alle. Her er det mange som må være med og bidra for å øke interessen for å bli lærer i både barnehage og skole, og som en bred lærerutdanningsinstitusjon vil vi selvfølgelig bidra til det på alle måter vi kan, sier dekan ved lærerutdanningene ved UiA, Hilde Inntjore.