– Jeg skulle bare opp for å sette på wifien etter juleferien, så oppdaget jeg snøen. Jeg har ikke erfart det noen gang som håndverker i andres hus, så jeg ble rimelig overrasket.

Det sier Jon Solve Strand. Han har i ti år bodd i et hus i Tyribakken, men har aldri tidligere fått snø inn på loftet. Det skjedde imidlertid etter det kraftige snøværet kombinert med kraftig vind nylig.

Nå tipser han eiere av hus med kryploft om at det kan være lurt å sjekke om det er snø der.

– Det er fortsatt noen dager til mildværet kommer, og det er fortsatt tid til å forebygge en eventuell vannskade, påpeker han.

Uventet: Jon Solve Strand hadde ikke forventet å finne masse snø på loftet. Foto: privat

Overrasket

Strands hus i Tyribakken ligger med langsiden ut mot Biesletta. Vinden har blåst snøen inn gjennom lufteventilene i kortenden på loftet.

– Vinden har med stort trykk på denne veggen presset snøen igjennom fluenettingen i luftespalten i takutstikket og på sin vei gjennom loftet lagt igjen snøen på østsiden av kryploftet, sier han.

Opp til 15 cm snø lå det der vinden fant korteste vei igjennom og ut de tre ventilene i gavlveggen to meter unna.

– Etter det har jeg valgt å tette igjen de tre ventilene på endeveggen. Dette må vurderes av fagfolk i hvert enkelt tilfelle, understreker han.

Tips: Jon Solve Strand råder huseiere til å sjekke kryploftet før mildværet kommer. Foto: privat

Strand er selv snekker, og har derfor kjennskap til hvordan norske hus er bygget.

– Før skulle du ha god lufting på sånne kaldloft, men det har man i nyere bygg gått bort fra da konstruksjonen er annerledes, sier han.

Strand fikk fjernet det meste med feiebrett, og måtte bruke støvsugeren for å komme til alle steder.

Kan bli fukt

Han påpeker at det på slike loft ofte ligger åpen isolasjon, og at det kan være en risiko.

– Hvis det ligger snø og den smelter, vil det helst renne noe ned, og da blir det skader når det renner ned på himlingen. Det blir mildvær til lørdag, så det er sikkert lurt å sjekke før det.