– Vi slapp å tjore fast flyttelasset, spøker Roar Johnsen om den korte veien de måtte frakte tingene sine da de flyttet til huset 70 meter fra der de allerede bodde i Arendalsveien.

Sammen med kona Åse Ribe Johnsen eide de fra før av Arendalsveien 94, sveitservillaen som ligger like over veien fra Rema 1000 på Biesletta. De leide det ut, og bodde selv i nabohuset.

Måtte ha nytt tak

– Vi fikk for oss at vi ville berge dette huset. Det var forfalt, og kun gjort små endringer. Det var ikke ødelagt, men det måtte ha nytt tak. Det var der det begynte. Og så måtte veggene tas. Og så fant vi ut at hvorfor ikke ta innvendig også. Det ballet på seg, men vi syns det var såpass gøy at vi ville fortsette, sier Johnsen.

Huset var opprinnelig en del av et gammelt gårdsbruk, men ble delt i fra.

I dag består tomta av halvannet mål, en flat tomt med en stor hage. Og de ønsket ikke å se på at det gamle huset forfalt.

Nytt kjøkken: I første etasje er det laget et nytt kjøkken. I første etasje er det over tre meter uder taket. Foto: Janicke Yttervik

– Vi fant ut at vi ikke kunne sitte på begge husene, og derfor ville vi flytte inn hit og få det slik som vi ville ha det. Så 1. oktober i fjor flyttet vi inn i første etasje, som da var rimelig ferdig restaurert, forklarer han.

Skrapt og malt

Huset er et sveitser hus fra 1911, og det var mye som måtte gjøres med det.

– Det meste utvendig var originalt, som alle lister, søyler, profiler, bord. En god del bjelker, belistning og terrasser var råttent og måtte byttes. All kledningen på sydveggen er byttet, men ellers er det stort sett den originale som er skrapt og malt, forklarer han.

Høyt hus: - Det er to fulle etasjer, og et overloft, hvor det bodde folk i gamle dager. Og så er det en kjeller i fjæregranitt, forteller Johnsen om sveitservillaen. Foto: Janicke Yttervik

Alle fargene er så nærme de originale som han klarte å komme. Med hjelp av Ole Ugland skrapte de seg ned til første laget.

– Alt av det tekniske er nytt, og det var to små slitne bad i huset, så det måtte vi også bygge. Men det er nok det utvendige som har noe å si for bygningsvernet, sier Johnsen.

Holdt på i fire år

Johnsen er tømrer, og har derfor gjort det meste av restaureringen selv.

– Utvendig er det gjort så likt originalen som jeg finner ut av. Det er moro å holde på med, men det er klart at jeg har holdt på i fire år nå. Jeg begynte den uka koronaen kom, tilfeldigvis. Men det passet jo greit, da hadde jeg noe å holde på med da alt stengte ned, sier Johnsen, som har tatt oppussingen som en hobby ved siden av den vanlige jobben.

Byttes ut: En god del bjelker, belistning og terrasser var råttent og måtte byttes, forteller Roar Johnsen. Foto: Janicke Yttervik

– Det å kopiere er tidkrevende arbeid. Og det er over tre meter under taket, så det blir mange turer i gardintrapp. Og det er et høyt og stort bygg med flere kvister. Taket er svært bratt, sier han.

Bakerovn

Huset er høyt, og er 110 kvadratmeter i grunnflate. Det er to fulle etasjer, og et overloft, hvor det bodde folk i gamle dager. Og så er det en kjeller i fjæregranitt.

– Der er det også en bakerovn, som ikke er restaurert. Det blir en fin hobby videre. Vi vil gjerne ha den i drift en gang, sier Johnsen.

Original: Inngangsdøra er original, og trenger fortsatt en god del renovering for å være ferdig. Foto: Janicke Yttervik

Han synes det er hyggelig med pris.

– Det er fint at det blir satt pris på, at det blir lagt merke til. Og det er også tilbakemeldingene jeg får, særlig fra eldre folk. Folk setter pris på at det blir tatt vare på, sier han.

Bygningsvernprisen

Roar Johnsen tildeles Bygningsvernprisen 2024 for restaureringen av Arendalsveien 94. Utdelingen skjer på Byselskapets generalforsamling fredag 19. april.

Pris: Sveitservillaen i Arendalsveien blir tildelt Bygninsvernsprisen for 2024. Foto: Janicke Yttervik

Juryen skriver følgende i sin beskrivelse:

– Huset ble bygd i 1911 i sen sveitserstil. Johnsen har lagt ned et imponerende arbeid i en gjennomtenkt restaurering av bygningen, hvor det å ta vare på et gammelt hus har vært drivkraften. Restaureringen viser stor respekt for det gamle visuelle uttrykket og håndverket. Det er lagt ny bordkledning og gesimsbord rundt hele huset. All ny bordkledning er håndhøvlet for å gi et originalt uttrykk. Trapp fra overbygd veranda ut mot hagen er rekonstruert ved å lese spor fra tidligere stolper. Hele huset, med veranda, gesims og karmer, er malt i tilnærmet originale farger.

Jurymedlemmene er Paal Malde (Byselskapet), Therese Strupstad Hagen (Grimstad Bys Muser) og Trond Audun Berg (Adressa).

Prisen består av, i tillegg til heder og ære, et diplom, en plakett til å henge på veggen og 5000 kroner.