Ordene tilhører gründeren som bygde opp suksessen som i dag holder til ved Nidelvens bredder, Nøgne Ø. Men nå er det Σόλο Brewery på Kreta som opptar Kjetil Jikiun. Σόλο, eller Solo om du vil, er navnet på bryggeriet som Kjetil i dag driver på Kreta sammen med andre. Et mikrobyggeri som er ansett for å være Hellas' beste.

– Årsaken til at vi endte opp på Kreta, var at Cathie og jeg ville gjøre noe nytt. Og at det måtte være på et sted som hadde litt aktivitet på vinteren også. Dermed ble det til at vi ville til en øy i sørligere strøk. Her nede er det full fart fra juli til september, med mye besøk. Åpne dører har vi alltid, sier Jikiun.

Utenfor Heraklion holder den tidligere gründeren og medeieren av Nøgne Øs produksjonslokaler til. Her har han gjentatt øl-suksessen fra Grimstad, med gresk håndverksøl. Under Adressas besøk på Σόλο Brewery var det senere på onsdagen vi var innom, 15 studenter fra USA på besøk, og en internasjonal ølblogger.

Beskjedent: Ikke mye som viser at det er her kvalitetsøl produseres. Foto: Baard Larsen

Vin og gin

Tilbake i 2015 kjøpte Kjetil og Cathie Jikiun en vinmark på over 20 mål på Kreta. Samtidig etablerte ølgründeren selskapet Grapes & Gratification. Egentlig skal de lage naturvin, men først ut fra Jikiun var en gin. Som «selvsagt» vant en rekke priser. Vin har de ennå ikke fått produsert, for Kjetil var så lite imponert over ølet som ble produsert på de greske øyer, at han startet mikrobryggeri. Igjen.

– Driften av mikrobryggeriet i egne lokaler er nå inne i sin femte sesong. Når vi brygget utenlands, mente flere grekere på at dette ikke var ekte gresk øl. For det skal være laget på gresk jord. Nå gjør vi dette, og opplever at interessen for det Σόλο lager, er utrolig stor. Etter to gode år, ble det to år med stopp under koronaen. Men det siste året føler jeg at ting har tatt seg godt opp igjen, forteller bryggermester Kjetil Jikiun når han viser Adressas mann med følge rundt i bryggerilokalene utenfor Heraklion på den greske øya Kreta.

Uforandret: Like engasjert som alltid. Kjetil Jikiun forteller Hans Rudnes fra Grimstad om hva som er forskjellen på norsk og gresk ølproduksjon. Foto: Baard Larsen

– Det var kort fortalt to år hvor pilene gikk rett oppover. Så to år hvor det nesten gikk dukken på grunn av korona. Men det siste året har vært mye bedre. Nå ser vi for oss at dette prosjektet er noe vi må ta rolig oppover. Ikke stresse med å ha størst mulig vekst fortest mulig. Skyndte seg langsomt, smiler Kjetil mens han og kona Cathie klargjør serveringen til 15 amerikanske studenter som kommer innom senere den dagen vi er på besøk.

Bil

– Koronatiden var ille. Tidvis ble jeg lengre på Kreta enn hva som var planlagt, og har blant annet brukt tiden hjemme på å restaurere biler. Og så var jeg fram til 1. januar i år ledende brygger ved et større, tsjekkisk bryggeri. Fra nyttår i år har jeg deltidsjobb som sjefsbrygger ved Telemark Bryggeri. Så det er fortsatt Norge som er hovedbasen min. I løpet av sommeren reiser jeg nordover igjen, for å jobbe intenst ved Telemark bryggeri mange uker, forteller Jikiun.

Variert: Så langt er det fem faste varianter som lages. Her sammen med to typer, som er produsert for lokale restauranter. Foto: Baard Larsen

Intenst er et nøkkelord når folk skal beskrive Kjetil Petersen Jikiun. 58-åringen er fortsatt like lidenskapelig engasjert, og opptatt av å formidle viktigheten av å lage håndverksøl av beste kvalitet. Nesten 60 kilo lettere etter en vektreduksjonsoperasjon for noen år siden, har ikke reduksjonen i Kjetils størrelse går ut over den faglige tyngden.

– Det er viktig å ikke bare produsere øl for å produsere, historien bak hver øltype må også komme fram. Som at India Pale Ale ble produsert på denne måten for å klare transporten fra England til India under kolonitiden. Porter er en mørk, overgjæret øl, som kan passe ypperlig til mørk sjokolade eller sjokoladekake. Godt øl er som god mat. Det skal nytes, påpeker 58-åringen.

Populært: I sommersesongen har bryggeriet besøk flere ganger om dagen av folk som vil ta en kikk. Foto: Baard Larsen

Krevende vann

For Σόλο Brewery er det per i dag sju øl som produseres hver sesong, hvor spesielt fem av dem selges i bra volum. Deres klassiske IPA (India Pale Ale) har vi prøvd etter besøket, og den er utrolig god. Kjetil har ikke glemt sitt håndverk. Ellers lager bryggeriet noen øl på oppdrag fra restauranter som ønsker å servere eget øl til sine kunder.

– Sesongen for oss er sommerhalvåret. Da er det fullt trøkk med produksjon fra morgen til kveld. I vinterhalvåret er det mye roligere, med en produksjon som ligger fra ti til 20 prosent av hva den gjør på sommeren. Dette er en periode der jeg har tid til å gjøre andre ting. Blant annet har jo Cathie og jeg et naturvinprosjekt som bør vies mer oppmerksomhet etter hvert, humrer ølveteranen.

Motto: Σόλο Brewery ble startet fordi Kjetil mente grekernes øl ikke var så mye å skryte av. Foto: Baard Larsen

– En utfordring vi har er at det på Kreta er mye næring i vannet, og det er egentlig både et problem og en fordel. Vi behøver derfor ikke å bruke mye sukker i produksjonen, for gjære finner uansett mye næring i vannet å kose seg med. Samtidig må vi følge prosessen nøye, så produktet blir riktig, forklarer han videre.

Bortleid

I tiden fram mot Kjetil og Cathie kommer i gang med vinproduksjonen på øya, er det Lyrarakis Wines Crete Greece som leier de 20 målene med vinjorder som ekteparet eier på Kreta. Duoen har klargjort mye for produksjon av vin, så det vil ikke overraske mye om det om få år dukker opp Jikiun-vin på markedet.

Entusiast: Noen kilo lettere har han blitt med årene. Men lidenskapen for håndverksøl, og den faglige tyngden, har Kjetil Jikun fortsatt. Foto: Baard Larsen

– Planen er fortsatt å satse på vin, men det er nå lengre fram i tid. Starten på ølproduksjonen kom til fordi det er slik at ølet her på øya ikke er så veldig godt. I mine øyne. Dermed ble det til at Cathie og jeg startet med ølproduksjon istedenfor, for drøyt fem år siden. Men vi har ikke gitt opp vinplanen ennå, røper Kjetil.

Midtpunkt: En rekke utvekslingsstudenter fra USA var på besøk hos Kjetil Jikiun og Σόλο Brewery da Adressa tok turen innom. Foto: Baard Larsen

Liten stab

Σόλο Brewery har tre fast ansatte gjennom hele året, og noen flere som jobber ekstra på sommeren. Logoen er for øvrig laget av Tor Jessen, mannen som også var hjernen bak logoen til Nøgne Ø. Nettopp erfaringene fra starten i Grimstad, har vært nyttig for Kjetil Jikiun.

– Vi ser jo at det er rom for god vekst i produksjonen vår, men vårt valg er at nå skal vi ta det rolig fremover. Rett og slett vokse sakte. Hos oss er produksjonskapasiteten per i dag på 600 liter om gangen per batch, mens den f.eks. ved Telemark Bryggeri er 6.000 liter per batch. Så det er fortsatt i liten skala vi driver, forklarer Kjetil Jikiun.

Bryggerveteran: Kjetil Jikiun og kona Cathie Jikiun gjør klart første serveringsrunde til gjestene fra USA. Foto: Baard Larsen

– Hvor kommer navnet Σόλο fra?

– Navnet ble Σόλο, eller Solo om du vil, fordi dette skulle være et solostunt fra vår side. Men nå har vi fått inn en norsk medeier, slik at vi er tre som eier bryggeriet. Σόλο kan oversettes med å dele Σ og όλο, som på logoen. Da blir det «summen av alt». For øvrig er det mest lokalt vi selger, men det har også blitt litt eksport til Australia, Tyskland og Kypros. Spesielt grekere i Australia vil ha øl fra hjemlandet, sier Kjetil, og smiler godt i skjegget.

Sake?

– Du laget en prisvinnende sake (japansk risbrennevin, red.anm.) i Grimstad. Har du tenkt noe på comeback for dette her på Kreta?

– Oi. Det er en mye lengre vei å gå, enn å få lov til å lage vin eller øl. Tenker vi råvarer, så har vi veldig god tilgang på mye av dette her. Blant annet veldig god ris. Men det er veldig byråkrati på mye på Kreta. Så papirmølla med søknader og godkjenninger blir for stor. Per i dag er dette med sake bare på tankestadiet. Men du skal jo aldri si aldri, røper 58-åringen.

Øker: – Det har blitt byttet ut noen av de små kjelene jeg her holder på, til noen større som er bak meg, de siste årene. Men noen eksplosiv vekst for Σόλο Brewery, har jeg ikke planer om, påpeker Kjetil. Foto: Baard Larsen

Første

– Grimstad Adressetidende var den første avisen som skrev om Nøgne Ø da Gunnar Wiig og jeg brygget øl i gamle melketanker på Bergemoen, og håndtappet altfor snar 20 år siden. Inntil da hadde andre aviser ledd av raringene som hadde startet mikrobryggeri, forteller Kjetil henvendt til sine greske ansatte, når det prates om øl, vin, sake og Nøgne Ø i Grimstad.

– Det er derfor utrolig hyggelig at dere ville komme innom Cathie og meg på Kreta for å skrive om hva vi driver på med her på Σόλο, sier han.

Velkjent: En manuell flasketappemaskin, som den første Kjetil Jikiun og co. hadde på Bergemoen i Nøgne Øs oppstart, er også kommet på plass på Kreta. Men noen stor vekst, har ikke 58-åringen planer om. I alle fall ikke på kort sikt. Foto: Baard Larsen

– Vi holder som nevnt åpen dør her på bryggeriet, så er det andre som leser dette, og vil besøke oss når de først er på Kreta, er det bare å ta kontakt. Hvem vet, kanskje vi om noen år kommer i gang med årsaken til at Cathie og jeg endte opp på Kreta. Å lage naturvin? Men dette er nok noen år fram i tid. For jeg hadde rett og slett glemt hvor krevende det var å starte opp mikrobryggeri. Det er stort sett de gode minnene fra Nøgne Ø jeg har tatt vare på, avslutter Kjetil Jikiun, gründeren bak Nøgne Ø som nå driver Σόλο Brewery på Kreta.

Besøk: Kjetil Jikiun sier at Σόλο gjerne tar imot besøk. Her er det tre menn fra Grimstad og omegn, som var med journalisten til bryggeriet, som får omvisning og ølprat med bryggerilegenden. Foto: Baard Larsen